Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

Az MSZP-s Csorbai Ferencet már megválasztása előtt arra kérte mindenki, lépjen vissza, és fair versenyben dőljön el, hogy ki legyen Mohács vezetője. A politikus eddig ellenállt, de most már ő is „tiszta képet” szeretne. Nem kapkodja el viszont a képviselő-testületi ülés összehívását, amelyen az önfeloszlatásról dönthetnének.

Az első lehetséges időpontban, a járványügyi veszélyhelyzet feloldásának napján kezdeményezte múlt héten a Fidesz mohácsi frakciója a helyi képviselő-testület összehívását, hogy a testület végre feloszlathassa magát, és új, időközi önkormányzati választást írjanak ki a településen.

Ha nem jön márciusban a koronavírus-járvány, ez már réges-régen megtörtént volna: a város kormánypárti képviselői már az október 13-i önkormányzati választás estéjén lemondásra szólították fel a település frissen megválasztott új vezetőjét. Az MSZP-s Csorbai Ferenc – ahogy arról beszámoltunk – „automatikusan” lett Mohács polgármestere, miután a várost 1998 óta vezető Szekó József két héttel a választások előtt meghalt, más jelölt pedig nem volt versenyben. Hiába kérte a 47 éves vállalkozót (aki mellesleg Puch László, az MSZP pénztárnokának veje) kegyeleti okokra és a demokratikus versenyre hivatkozva visszalépésre nemcsak a Fidesz, hanem még az őt támogató DK–Jobbik–Momentum ellenzéki szövetség is, a szocialista politikus hajthatatlan volt.

Október 13-án el is mondták a véleményüket a hozzáállásáról a választók: az urnáknál megjelent majdnem hatezer emberből több mint négyezer érvénytelenül szavazott, az MSZP-s politikus mindössze 1867 voksot kapott. Emellett a nyolc egyéni választókerület mindegyikében a Fidesz–KDNP jelöltje nyert, csak kompenzációs listáról jutott be két MSZP-s és egy DK–Jobbik–Momentum közös jelölt a képviselő-testületbe.

©

Csorbai Ferencet viszont sem a megalázó eredmény, sem saját korábbi ígérete – miszerint ha kevés szavazatot kap, akkor nem veszi át a mandátumát – nem tántorította el attól, hogy elfoglalja hivatalát: a kevés szavazatot azzal magyarázta, hogy nem szólalhatott meg a helyi médiában, és nem mondhatta el elképzeléseit, a képviselő-testület kormánypárti túlerejéről pedig magabiztosan kijelentette, hogy lát esélyt velük az együttműködésre.

Hogy ezt milyen jelekből szűrte le, azt nem tudni, a helyi Fidesz ugyanis rögtön a választások után felszólította, ne vegye át a mandátumát (így viszonylag hamar, már 75 nap múlva ki lehetett volna írni az új választásokat), de a kormánypárti frakció ezután is minden lehetőséget kihasznált a polgármester ellehetetlenítésére: nemcsak Csorbai alpolgármester-jelöltjét szavazták le (és választották meg helyette később a helyi Fideszt vezető Pávkovics Gábort), hanem gesztusértékűnek gondolt kezdeményezését is, hogy az elhunyt korábbi polgármestert avassák a város díszpolgárává, miközben lépten-nyomon egyértelművé tették természetesen azt is, hogy az első lehetséges alkalommal fel szeretnék – és fel fogják – oszlatni a képviselő-testületet.

Mivel a törvény erre leghamarabb a megalakulástól számított fél év elteltével ad lehetőséget, az önfeloszlatásra rögtön ekkor, április 24-e után szerettek volna sort keríteni. Csakhogy a járványügyi veszélyhelyzet bevezetésével átmenetileg időközi választásokat sem lehetett kitűzni, és a képviselő-testület sem ülésezett: a polgármesterek a vészhelyzetben kapott felhatalmazással egyszemélyben irányították a településeket. (Csorbai ezt nem sokkal a felhatalmazás hatályba lépése után ki is használta, és a fideszes alpolgármester mellé saját hatáskörben MSZP-s párttársát is kinevezte alpolgármesternek.)

A járványhelyzet, illetve a COVID19 elleni védekezés átmenetileg egyébként úgy tűnt, betemet(het)i végre a felek közti árkot:

Az „én” ideje lejárt, most a „mi” korszakának kell következnie

írta például március végén a honlapján Csorbai korábbi legnagyobb kritikusa, a helyi Fideszt is vezető kormánypárti alpolgármester, többször is hangsúlyozva, mennyire fontos, hogy a veszélyhelyzet idején az egyéni érdekeket és a kicsinyes kampányolást félretéve, egymással összefogva dolgozzanak Mohácsért azok, akik döntéshelyzetben vannak a városban.

©

Nem telt bele azonban egy hét sem, és Pávkovics Gábor, a helyi Fidesz–KDNP frakcióvezetője már arról írt, hogy a polgármester – a szocialista alpolgármesterrel karöltve – egy kampányvideóval felrúgta a szóbeli (béke)megállapodásukat.

Erkölcsileg elítéljük, amit egyesek vélelmezhetően, a koronavírust eszközként felhasználva művelnek. Arra kérek minden mohácsi polgárt, hogy ne üljön fel erre a teljesen rossz irányba tartó vonatra. Azt, amit most tapasztalunk, raktározzuk el emlékezetünkben arra az időre, amikor a veszélyhelyzet már a múlté, és ítéljünk majd akkor ennek alapján

– tett egészen direkt utalást a később várható új választásra az alpolgármester.

Bár az időközi választások kiírására szóló moratórium a járványügyi veszélyhelyzet elmúltával, múlt csütörtökön lejárt, egyelőre megjósolhatatlan, hogy mikor járulhatnak újra az urnák elé a mohácsiak: hiába kezdeményezték ugyanis információink szerint a képviselő-testület összehívását a fideszesek, a polgármester másnap elment szabadságra, ráadásul külföldre. (A törvény szerint a képviselő-testület feloszlatása után maximum 120 nappal kell kiírni az új választást, úgy, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé essen – a szerk.)

Csorbai Ferenc, akit még úton Horvátországba értük el telefonon, a hvg.hu-nak meglepő módon azt mondta, hogy

nem zárkózik el egy új választástól, mert az szerinte is jót tenne a legitimációjának, összességében pedig mindenkinek jobb, ha tiszta a kép.

A polgármester úgy látja, hogy az előző választás még a gyászról szólt, és az érzés nagyban befolyásolta az eredményt. Az azóta eltelt időszakban azonban állítása szerint nagyon sok energiát fektetett „úgy gondolatiságában, mint tevőlegesen a város jobbításába”, amit szerinte a választók is látnak, és egy újabb megmérettetésen reményei szerint majd értékelik is.

A kérdésre viszont, hogy akkor szabadsága után a lehető legkorábbi időpontban összehívja-e majd a képviselő-testületet, a polgármester már nem felelt egyértelmű igennel: azt mondta, egyelőre

napszaktól függ,

hogy éppen úgy gondolja-e, hogy jobb mihamarabb túlesni az egészen, vagy úgy, hogy inkább később, mert vannak még tervei, amiket még az oszlatás előtt végrehajtana. Mindegyiknek van előnye, meg hátránya is – összegezte, megismételve, hogy az időpontot még nem döntötte el.

Az ellenzéki pártokkal – a Jobbikkal, a DK-val és a Momentummal – Csorbai Ferenc szerint beszélgetett már az új választásról, de konkrét megállapodásról nem volt szó, mert „most nem ez volt a legfontosabb”.

Az biztos, hogy a kormánypárti kihívója, az alpolgármestere, Pávkovics Gábor lesz. Ezt a fideszes politikus fiától, egyben sajtósától tudjuk, aki ezen, illetve a tényen túl, hogy a Fidesz mindenképpen „igazi választáson” szeretne dönteni Mohács vezetőjéről, ezért kezdeményezni fogja az önfeloszlatást, többet sajnos nem árult el, és bár megígérte, végül édesapjától sem kaptunk visszahívást.

©

A Jobbik az eddigi jelek szerint az új választáson is Csorbai mögé áll majd be – Schwarcz-Kiefer Patrik, a Jobbik Baranya megyei önkormányzati képviselője legalábbis azt mondta a hvg.hu-nak: a lehető legszélesebb körű ellenzéki együttműködést szeretnék Mohácson, mert látták, hogy csak így van esély a Fidesz legyőzésére, és ha a jelenlegi MSZP-s polgármester elindul, akkor a Jobbik kész őt támogatni majd.

DK információink szerint még nem foglalkozott a kérdéssel, a Momentum viszont nagyon is bekavarhat majd az ellenzéki egyezkedésbe: a párt a hvg.hu-nak ugyanis azt írta: "a Momentum saját jelöltek indítását mérlegeli. A fideszes polgármesterjelölt támogatása fel sem merült. Amennyiben a testület feloszlatja magát,

úgy nem áll szándékunkban támogatni a jelenlegi polgármester újraindulását.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
MTI Itthon

A Fidesz új választás kiírását szeretné Mohácson

Mohács új polgármestere, a posztért egyedüliként induló Csorbai Ferenc (MSZP) azt szeretné, ha a pénteken megalakult képviselő-testület minden tagja együttműködne vele a következő fél évben. Pávkovics Gábor, a Fidesz-KDNP képviselője azt mondta, a jogszabály alapján hat hónap múlva szeretnék feloszlatni a testületet új helyhatósági választás kiírása érdekében, addig pedig arra törekszenek, hogy biztosítsák a város működőképességét.

Este jön a lehűlés, viharokra számítsanak

Este jön a lehűlés, viharokra számítsanak

„Ma már senki nem nevet, amikor 45 fokot mérünk”

„Ma már senki nem nevet, amikor 45 fokot mérünk”

És akkor a Tiltott Csíki Sörből támogatott Csíki Sör lehet

És akkor a Tiltott Csíki Sörből támogatott Csíki Sör lehet