szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A másodfokú bíróság pénzbüntetés mellett három évre eltiltotta a lapszerkesztéstől is az Orbán-interjú meghamisításával vádolt szerkesztőt.

Súlyosabb ítélet született másodfokon a meghamisított Orbán-interjú ügyében a Veszprémi Törvényszéken – írja a Magyar Hang. A Veszprémi Napló korábbi munkatársát, Földesi Gábort jogerősen 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, továbbá három évre a foglalkozásától, a lapszerkesztéstől is eltiltották.

Földesit információs adat megsértésének bűntettében mondták ki bűnösnek. A vád szerint ő nyúlt bele a Fejér Megyei Hírlapban 2016. december 24-én megjelent Orbán-interjúba, amelybe olyan mondatok kerültek bele, hogy nemcsak a pedagógusok bére, hanem "a kórházi hullák száma is emelkedik", "Magyarország azért stabil ország a forrongó nyugati világban, mert mi kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket", és hogy "minél többen találjanak vissza a karácsony pogány értelméhez".

A botrány kirobbanása után pár nappal öt embert küldtek el a laptól, őket hibáztatták az interjú meghamisításáért, a szerkesztő ellen pedig eljárás indult.

Földesi Gábor végig tagadta bűnösségét. Az ügy azért került másodfokra, mert mind a szerkesztő, mind az ügyészség fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, ami a Veszprémi Járásbíróságon született. Földesit akkor is bűnösnek mondták ki, de akkor "csak" 240 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, a lapszerkesztéstől nem tiltották el, mint most.

A másodfokú eljárás során a szerkesztő védője szerette volna, ha a bíróság ismét meghallgatja igazságügyi szakértőket, de az indítványt elutasították.

A Magyar Hang cikke szerint a törvényszék úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság jól állapította meg a tényállást, a tanács ugyanakkor megalapozottnak találta az ügyészség súlyosításra vonatkozó indítványát. Az indoklás szerint a másodfokú bíróság a kialakult bírói gyakorlat alapján nem látta mellőzhetőnek a vádlott foglalkozástól való eltiltását. E körben külön értékelendő, hogy az újságírói szakma alapvető elveivel is ellentétes volt a vádlott cselekménye.

A szerkesztő még az elsőfokú ítélet után azt írta a közleményében, hogy "kirakatperbe" került, és hogy az álláspontja szerint csak "kellett egy belső balek".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megtalálták a Van Másik Kft.-t, amely átmentheti a régi indexeseket

Megtalálták a Van Másik Kft.-t, amely átmentheti a régi indexeseket

National Review: Az amerikai konzervatívok félreértik Orbánt

National Review: Az amerikai konzervatívok félreértik Orbánt

Régi Ford Mustangként támad az oroszok új izom-villanyautója

Régi Ford Mustangként támad az oroszok új izom-villanyautója