szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A minisztert Mesterházy Attila kérdezte a parlamentben.

„Indokolt megvizsgálni, hogy szerezhettek volna-e korábban tudomást a nemzetbiztonsági szervek Kaleta Gábor magatartásaról, mikor kezdődött ez. Erre a következő hónapokban lesz lehetőség. Valóban indokolt azzal foglalkozni, hogy miért nem, vagy miért csak megkésve jutott a szolgálatok tudomására, hogy a diplomata bűncselekményi tényállát megvalósító magatartást tanúsít” – ezt válaszolta a Miniszterelnökséget vezető miniszter Mesterházy Attilának, a Magyar Szocialista Párt politikusának kérdésére a parlamentben az Atv.hu szerint. Gulyás Gergely azt is hozzátette: az illetékes szakszolgálat hivatalból megvizsgálja, hogy bármilyen mulasztás történt-e. Ez most is megtörténik, de ez nem a nyilvánosság előtt szokott zajlani.

A Külügyminisztérium dönt a Kaleta-ügy titkosításáról

A tíz évre titkosított jegyzőkönyv esetében nem a külügyi bizottság a titokgazda.

Mesterházy arról érdeklődött Gulyásnál, hogyan lehetséges, hogy az Információs Hivatal vagy az Alkotmányvédelmi Hivatal nem figyelt fel arra, hogy a korábbi perui nagykövet a számítógépén sok ezer gyerekekről készült pornográf felvételt tárolt, pedig Kaleta többször is átment nemzetbiztonsági átvilágításon. Arra is kíváncsi volt, történt-e az ügy kirobbanása óta olyan intézkedés, ami a két hivatalt érinti, újragondolják-e a mechanizmust. Azt is megkérdezte, hogyan lehetséges, hogy amerikai társszervek derítettek fényt Kaleta ügyére.

Gulyás a válaszában jelezte, kizárná az ügy politikai részét, hiszen Kaleta Gábor 2002-től a szocialista-liberális kormányok alatt is diplomata volt, kilenc éven át pedig a jelenlegi kormány alatt. Hangsúlyozta, hogy a bűncselekmény, amit a volt nagykövet elkövetett, „különösen gusztustalan”, és azt is jelezte, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője ismertette a „rendkívül kritikus” véleményüket az ügyben hozott bírósági ítéletről. Hozzátette, hogy ő maga is elégedetlen azzal, hogy egy ilyen bűncselekményt egy viszonylag rövid időtartamú felfüggesztett szabadságvesztéssel meg lehet úszni.

Gulyás beszélt arról is, hogy indokolt elfogadni átfogó család- és gyermekvédelmi csomagot, és a büntető törvénykönyv szigorítása is, a kormány pedig készen áll erre.

Fellebbezett Kaleta Gábor, másodfokon folytatódik az ügye

A volt nagykövet korábban mindent beismert, mégis fellebbezett az ítélet ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A BKK figyelmeztet, leszállíthatják azt, akin nincs maszk

A BKK figyelmeztet, leszállíthatják azt, akin nincs maszk

Bámulatos videót rögzített hét éjjellátó kamera: íme a Perseidák meteorraj legjava

Bámulatos videót rögzített hét éjjellátó kamera: íme a Perseidák meteorraj legjava

Egymásnak esett a Wizz Air és az utazási irodák szövetsége

Egymásnak esett a Wizz Air és az utazási irodák szövetsége