szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Semmelweis Egyetem rektora szerint érdemes Magyarországon nyaralni, mert külföldön nem tudhatjuk, hogy biztonságban leszünk-e.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány szempontjából három veszélyességi csoportba sorolta a világ országait a magyar kormány, s a külföldről érkezők ennek alapján szabadon vagy bizonyos megkötésekkel – a külföldiek pedig esetleg egyáltalán nem – léphetnek be Magyarországra. Ha egy magyar állampolgár a sárga vagy piros jelzéssel besorolt országból lép be, akkor a határon egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, és karanténba kell vonulnia. Ezután két tesztet végeznek el rajta. Ha sárga országból érkezett, és az első tesztje negatív, elhagyhatja a karantént, ha vörösből, akkor csak két negatív teszt után teheti ezt meg.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az ATV Híradójának erről nyilatkozva emlékeztetett: az állam augusztus 1-ig vállalja a tesztek költségét, azt követően a beutazóknak maguknak kell kifizetniük a laborvizsgálatokat. A rektor szerint akkortól az érintettek valamilyen listáról választhatják ki, hogy hol – kórházakban, egyetemeken vagy magánellátóknál – csináltatják meg a teszteket. Azt is mondta, javasolná hosszabb távon a mintavétel elvégzésének időszakára felfüggeszteni a karantént, mert így könnyebben lehetne kielégíteni a gyarapodó számú igényeket.

Hogy ezektől a szervezési feladatoktól és költségektől mentesülni lehessen, Merkely azt javasolja mindenkinek: töltse itthon a nyarat.

Nagyobb a biztonság. Akármennyire gondolunk egy országot zöldnek vagy sárgának, nem tudjuk a pontos adatokat, illetve nem biztos, hogy az a régió, ahová megyünk, tényleg viszonylag gyengén fertőzött. A gyerekeimnek is azt ajánlom, hogy maradjanak itthon.”

Arról, hogy miért kapott Horvátország zöld besorolást, amikor egyre emelkedik a fertőzések száma, a rektor azt mondta: ez abból következhet, hogy a magyarországi pozitív esetek legfőképpen Ukrajna és Szerbia felől keletkeztek. „Tudjuk, hogy Horvátországban a tízezer vagy százezer lakosra számított pozitív esetek száma eléri Románia számait. Románia sárga lett, Horvátország meg zöld, de érdekes módon a Horvátország felőli fertőzöttség még nem kimutatható

Biztos vagyok abban, hogy a piros, sárga és zöld beosztás folyamatosan változni fog”

– magyarázta.

Merkely szerint a növekvő esetszám a szomszédos államokban még nem a járvány második hullámának a jele, hanem azt mutatja, hogy akkor kezdődött meg náluk a lazítás, amikor még nem volt kellően alacsony a fertőzöttek aránya. Arra is felhívta a figyelmet, hogy emiatt a határon túli utazások hatására nő a fertőzésveszély.

Hamarabb indított buszok, lemondott utak - improvizálnak az irodák a szigorítások miatt

Az utazni vágyók és a szervezők is keresik a megoldást, hogy kikerüljék a koronavírus külföldi terjedése miatt szerdától érvénybe lépő szigorításokat, de sokan inkább lemondják az utat. Mire számíthatunk, ha a kedvelt dél-európai nyaralóhelyek valamelyikére utaznánk? Van olyan biztosítás, amelyik fedezi ezeket a kockázatokat?

Hozzátette, hogy a második hullám elindulásához nyáron nem optimálisak a körülmények. Ősszel viszont, amikor újrakeződődik az iskola, a szülők újra zárt helyre járnak majd dolgozni, hűvösre vált az idő és nem fogunk annyit a szabadban tartózkodni, megindulhat a második hullám.

De – figyelmeztetett – korábban is rosszabbra fordulhat a helyzet. „Nagyon el lehet rontani, ahogy ez látszik Bulgáriában, Ukrajnában. Ha nem figyelünk, hamar lazítunk, akkor a számok ismét emelkedni fognak.”

"Nem lehet az életünket úgy leélni, hogy mindentől félünk" - Merkely Béla a HVG Teraszon

A Semmelweis Egyetem rektora szerint jön a járvány második hulláma, de nem nyáron. Azt mondja, az elsőben elrendelt korlátozásokat még egyszer nagyon nehéz lenne kivitelezni, egyrészt, mert az emberektől nehéz elvárni a korábbi fegyelmezettséget, másrészt a gazdaságot, a munkahelyeket rendkívül veszélyeztetné. Meggondolandónak tartja, hogy óvatos, folyamatos őrködéssel csökkentsék a járvány újabb felvonásának hatását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Simonka bejelentette, vallomást tesz a fideszes politikusról, aki kizáratná őt a pártból

Simonka bejelentette, vallomást tesz a fideszes politikusról, aki kizáratná őt a pártból

Kim Dzsong Un váratlanul lecserélte Észak-Korea miniszterelnökét

Kim Dzsong Un váratlanul lecserélte Észak-Korea miniszterelnökét

A koronajárvány miatt lassabban éltük fel éves erőforrásainkat

A koronajárvány miatt lassabban éltük fel éves erőforrásainkat