szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tévedést tartalmazó választ adott arra a kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy miért lehet nézők előtt meccseket tartani, ha koncertek 500 fősnél nagyobb közönség előtt továbbra sem rendezhetők.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Érdekes mondattal lepte meg az újságírókat a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón, amikor arról kérdezték, miért nem lehet augusztus 15-ig zenés-táncos rendezvényeket tartani, ha a futballstadionok kapui már kinyíltak a nagyközönség előtt.

"Van egy nagyon nagy különbség a futballmeccs és a szabadtéri koncertek, zenés rendezvények között, ez pedig az alkoholfogyasztás”

– válaszolta Gulyás Gergely, aki szerint alkoholos befolyásoltság alatt az emberek nehezebben tartják meg az egymás közti ajánlott másfél-két méteres szociális távolságot.

Az Index erre reagálva újabb kérdést tett fel, emlékeztetve a minisztert arra, hogy a bajnokság újraindulása után a drukkerek több mérkőzésen szorosan egymás mellett szurkoltak. A lap újságírója azt kérdezte: tervez-e a kormány szigorító intézkedéseket – a koncertekkel való összehasonlítás apropóján – a mérkőzésekre. Ekkor következett Gulyás még furább válasza:

A helyzet az, hogy a stadionokban az alkoholfogyasztás, alkoholárusítás tilos. Ez a különbség, amit említettem.”

Ez azonban nem így van. Az Index mind a Groupama Aréna, mind az Újpest látogatói szabályzatában megtalálta a következő kitételt: „A FIFA és UEFA által szervezett nemzetközi mérkőzéseken a sportszövetségek által meghatározottak szerint fogyaszthat a sportlétesítmény területén szeszesitalt. A magyar bajnoki/kupa-mérkőzéseken az 5% alkoholtartalmat meg nem haladó ital (praktikusan sör és fröccs – a szerk.) árusítása és fogyasztása a szervező hozzájárulásával lehetséges.”

A kormány május végén tette lehetővé egy rendeletben, hogy a szurkolók korlátozott számban újra ott lehessenek a stadionokban. Ezután a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) ajánlást küldött a kluboknak, amelyben javasolta egyebek mellett az alkoholos italok értékesítésének mellőzését, tiltást azonban nem vezetett be.

A Fradi-stadionban például biztosan lehet sört kapni, hiszen Kubatov Gábor, a klub elnöke a minap ezt mondta az Üllői út 129.-nek adott interjúban:

Most például jelezték, hogy a sok sörtől csúszik a lépcső a lelátón. Tennünk kell valamit, erre is oda kell figyelni.”

A Fradi közösségi oldalán megjelent képek tanúsága szerint a szurkolók is előszeretettel pózolnak a fotósoknak sörrel a kezükben, az ajánlott szociális távolságra fittyet hányva:

Azt Gulyás is elismerte, hogy a szurkolók nem mindig tartották be az előírásokat, példaként pedig a Budapest Honvéd-Mezőkövest Magyar Kupa-döntőt említette. Az ott készült képek a világsajtóban is megjelentek. Hozzátette azonban:

A szurkolókat újra és újra arra kell fölhívni, hogy a másfél méteres távolságot tartsák be, lehet, hogy a B-középben ezt nem tartják be, de olyan veszélye a fertőzésnek, mint amilyen az 500 fő fölötti zenés-táncos rendezvényeknél, nincsen, és ezt az adatok alátámasztják.”

Ezt követően az Index újságírója jelezte a miniszternek, hogy rosszul tudja: legfeljebb 5 százalékos alkoholtartalmú szeszes italokat lehet árusítani a stadionokban, mire a kérdés szándékát félremagyarázva úgy reagált:

"Majd azt javasoljuk, hogy az Index szerkesztőségének javaslatára ezt is tiltsuk meg.”

Később az RTL Klub munkatársa azt kérdezte Gulyástól, el tudja-e képzelni, hogy valaki úgy érkezik meg egy meccsre, hogy korábban alkoholt fogyasztott. „Ilyet már láttam” – vágta rá a miniszter. Majd arra a kérdésre, hogy ebben az esetben van-e a kormánynak tennivalója, úgy reagált:

"könnyen belátható, hogy testi kontaktus szempontjából egy focimeccs még mindig jóval kevésbé veszélyes, mint egy több ezres koncert.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még nem is él a lengyel abortusztörvény, de már elhajtják a lefoglalt időpontra érkező nőket

Még nem is él a lengyel abortusztörvény, de már elhajtják a lefoglalt időpontra érkező nőket

Az oltásellenesség régebbi, mint az oltás

Az oltásellenesség régebbi, mint az oltás

Orbán terepmunkára készül, míg az ellenzék még őrlődik, hogy külön vagy közösen induljon

Orbán terepmunkára készül, míg az ellenzék még őrlődik, hogy külön vagy közösen induljon