szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Írásban lehet véleményezni a közel 3 hektár erdő kivágásával fenyegető beruházást.

Csütörtökig lehet írásban véleményt fűzni az Óbudai (Hajógyári)-szigeten tervezett gátépítésekhez az ügyben indított környezetvédelmi hatásvizsgálat keretein belül. Az erről szóló, június 23-i keltezésű dokumentum szerint az érintettek a közzétételt követő 30 napon belül véleményezhetik írásban a terveket az önkormányzat jegyzőjénél vagy a környezetvédelmi hatóságnál. A közeledő határidőre az Óbudai Kutyás Egyesület hívta fel a figyelmet. Az iratból az is kiderül, hogy az ügyben augusztus 26-án tartanak egy közmeghallgatást is.

A Hajógyári-szigeten több fejlesztést is szeretne megvalósítani a kormány: oda tervezik a „Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémiát”, illetve felvetődött az szigeten megtalált római kori Hadrianus-palota rekonstrukciója is. Többek között ezek érdekében rendelkeztek még tavaly az árvízvédelmi rendszer kiépítéséről.

A gátakkal az egész szigetet meg akarják óvni az áradásoktól, de a beruházáshoz ki kellene vágni majdnem 3 hektár erdőt – körülbelül ezer fát –, a gátak és zsilipek rendszere viszont az árvízszintet is megemelné, ami még a Megyeri híd pillérjeinél is gondokat okozhat majd a beruházás klímakockázati hatástanulmánya szerint.

A beruházás és a vele járó fakivágások ellen tiltakozott Óbuda és a főváros tavaly ősszel megválasztott új vezetésén kívül több környezetvédelmi és civil szervezet is.

Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága korábban úgy döntött, hogy nem támogatja a gátépítést, Kiss László óbudai polgármester július elejére tüntetést is szervezett a tervek ellen, Karácsony Gergely főpolgármester pedig arról beszélt, hogy nem jöhet létre a beruházás a szigeten a zöldfelületek indokolatlan kivágásával. A WWF Magyarország többek között arra figyelmeztetett, hogy a projekt az aktív ártér beszűkítésével megnöveli a főváros árvízveszélyeztetettségét is.

A kormány ezekkel szemben úgy érvel, hogy a sziget zöldfelülete jelenleg rendezetlen és kihasználatlan, a gátépítések nyomán viszont szebb lesz, és védett az árvizektől, de utóbb jelezték azt is, hogy van alternatív javaslatuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Aegon is valamelyik havernál landolhat, a kérdés csak az, mikor és hogyan

Az Aegon is valamelyik havernál landolhat, a kérdés csak az, mikor és hogyan

95 milliárd dollárt hozott egy ír testvérpár hétsornyi kódja

95 milliárd dollárt hozott egy ír testvérpár hétsornyi kódja

A világ legfehérebb festékével hűtenék le a Földet

A világ legfehérebb festékével hűtenék le a Földet