szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormányoldali média értelmezése szerint nem a Fidesz foglalta el a lapot, ami sokkal lényegesebb, az a történetben meghúzódó Gyurcsány-szál.

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Az Index-szel kapcsolatban a fideszes média régóta a "baloldali belháború" magyarázatot tolja, most már konkrétan arról cikkeznek, hogy Gyurcsány személyesen vette át az Indexet, kiszorítva a Momentumot. A portál tegnap gyakorlatilag megszűnt, amikor szinte minden újságíró felmondott.

Origo: Gyurcsány Ferencék nyerték az indexes belháborút

A Fidesz által hasonló módon, 2015-ben bekebelezett Origo cikke szerint az történt, hogy eddig a Momentum támogatói alkották az indexes állományt, most viszont Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció szerezte meg az irányítást. Ezért a Momentum szervezte a tegnapi tüntetést szerintük. Gyurcsányista manőverként írják le Szombathy Pál és Sztankóczy András kinevezését - mindketten távoztak egy nap után -, és úgy értékelik, hogy az MSZP és a DK csak "kényszeredetten, az utolsó percben" csatlakozott a tüntetéshez.

Az Origo azt is állítja, hogy az "Index régóta válságban van, a lap pazarlóan működik, egyre nagyobb a veszteség", noha az Index bevételeit kezelő Indamedia nyeresége az elmúlt évben több százmillió forint volt a cég vezetője, Vaszily Miklós szerint (aki egyben a TV2 elnöke is, alatta menesztették az Origo főszerkesztőjét, Sáling Gergőt is a Lázár Jánosról szóló cikkek után).

Az Origo magyarázatát átvette a Magyar Nemzet is, ahol Pilhál György glosszája egészíti ki, mely szerint rengeteg ellenzéki médium maradt még így is.

Ugyanezt a központi narratívát hozza a Magyar Hírlap: "egyértelműen látható, hogy a baloldali befolyásolás érkezett meg az újsághoz".

Pesti Srácok: nincs köze a Fidesznek az eseményekhez

Ok nélkül követett el öngyilkosságot a szerkesztőség - viszi tovább a vonalat a szintén kormánypárti Pestisrácok.hu. "Bizonyíték, konkrétum tehát egy darab nincs fideszes ólálkodásra, beavatkozási kísérletre" - írja Pilhál Tamás cikkében, hozzátéve, hogy egyébként igény, az volna rá, mert "a tulajdonosnak nem lenne joga csipetnyit formálni a saját lapját? Elvárni, hogy ne legyen annyira szélliberális a végtermék?"

A KESMA - egyik - bulvárlapja, a Ripost egyetlen szóval sem említi az Index végzetét, ahogy eddig sem tudósítottak az eseményekről. Ugyanígy járt el a Bors is.

A központi anyagból dolgozó megyei lapok az Origo fent ismertetett világmagyarázatát, a "baloldali belháborút" hozzák, a Hír TV-ben tegnap a Troll című műsorban állapították meg ugyanezt kormánypárti újságírók.

Az egykor viszonylag autonóm ifjúkonzervatív weboldal, a KESMA alá került Mandiner saját anyagot, illetve véleményt nem közöl.

A köztelevízió híradója a tegnapi tüntetésről tudósítva megemlíti, hogy ellenzéki politikusok is megjelentek, illetve hogy "a résztvevők többségén maszk volt, de nem tartották egymástól a biztonságos távolságot."

Az MTI tegnap egész nap hallgatott a fejleményekről, este háromnegyed 11-kor adtak egy rövid tudósítást a tüntetésről, illetve egy fotósorozatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kínai luxusautók csúcsa az 5,6 méteres Hongqi H9+

A kínai luxusautók csúcsa az 5,6 méteres Hongqi H9+

Milyen gyorsan és milyen messzire lehet eljutni a Xiaomi elektromos rollerjeivel?

Milyen gyorsan és milyen messzire lehet eljutni a Xiaomi elektromos rollerjeivel?

Elindultak a Földre a Crew Dragon űrhajósai

Elindultak a Földre a Crew Dragon űrhajósai