szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Százmilliószám foglalják le az országok az egyelőre készülő koronavírus elleni oltásokat, a magyar kormány sem akart lemaradni.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Ötmillió koronavírus elleni oltásra kötött le kapacitást a magyar kormány – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a hvg.hu kérdésére válaszolva. A héten az Emberi Erőforrások Minisztériuma többszöri megkeresésünkre csak annyit közölt, hogy

több külföldi kormányhoz hasonlóan Magyarország is megkezdte a tárgyalásokat az oltóanyag beszerzésére több megbízható partnerrel is.

Gulyás figyelmeztetett: még nincs oltás, csak kutatások folynak. Több cég is végez kísérleteket, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) listája szerint hat tart a harmadik tesztelési fázisnál. Noha Oroszország már ősszel tömegesen oltana, a WHO óvatosságra intett velük kapcsolatban.

Gulyás nem árulta el, mely céggel vagy cégekkel szerződtek le, annyit mondott,

ha lesz vakcina, versenyfutás lesz az országok között, ezért érdemes befoglalni kapacitást ott, ahol bármi esélyt látnak.

Nem tudni, hogy a kormány eredetileg hány vakcinát akart volna befoglalni, a miniszter úgy fogalmazott, „ekkora kapacitást köthettünk le”. A kormányok most vakon foglalnak le cégeknél kapacitást, hiszen nem tudni, melyik jár sikerrel. Persze lehet azt feltételezni, hogy amint bárhol megvan a hatékony oltóanyag, az összes cég átáll a gyártására, tehát hosszú távon valószínűleg mindegy, ki hol foglal.

Az viszont kérdés, hogy ha lesz oltás, az ötmillió vakcina hány embernek lesz elég, kérdés ugyanis az is, hányszor kell majd oltatni ahhoz, hogy megfelelő védelmet adjon.

Magyarország is beszállt a koronavírus elleni oltásért folyó őrült versenyfutásba

Hiába nem látszik még, mikor készülhet el az első, koronavírus ellen hatásos vakcina, több kormány máris százmilliószámra adja le a rendelést. A 66 milliós Egyesült Királyság például összesen 190 millió vakcinát foglalt be. Az adatokból könnyű rájönni arra, hogy a hazaiban bíznak a leginkább: az Oxfordi Egyetemen fejlesztett oltásból kötöttek le 100 milliót, míg a BioNtech/Pfizer német-amerikai konzorciumtól 30, a francia Valnevától pedig 60 millió darabot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Tech

WHO: Lehet, hogy soha nem lesz tökéletes koronavírus-vakcina

A vakcinafejlesztéssel kapcsolatos nagy remények ellenére nem biztos, hogy valaha megtalálják a tökéletesen hatékony megoldást a koronavírus ellen – mondta hétfőn Genfben Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Nem mindennapi csoportkép készült a székesfehérvári tűzoltókról

Nem mindennapi csoportkép készült a székesfehérvári tűzoltókról

Kétezernél több kistelepülésnek jut szociális tüzelő

Kétezernél több kistelepülésnek jut szociális tüzelő

Így tudhatja meg, mennyit ér a cége

Így tudhatja meg, mennyit ér a cége