szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A honvédelmi miniszter sajnálattal vette tudomásul, hogy a hozzá kérdéssel forduló Hadházy Ákos azt feltételezte: az állami támogatásokat sorra nyerő együttes pénzért dolgozott.

Már a tatai laktanyában van a Magyar Honvédség első négy Leopard 2A4 típusú harckocsija, ezekről tett fel kérdést Benkő Tibor honvédelmi miniszternek Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

Hadházy arra volt kíváncsi, hogy darabáron mennyibe kerültek a 2A4-es tankok, illetve a 2023-ban érkező 2A7+ harckocsik. Rákérdezett arra is, hogy mennyiért írta a Kárpátia együttes azt az indulót, amit a honvédség felkérésére készített a páncélosok érkezésére.

Benkő csütörtökön válaszolt, de kizárólag az utóbbi, a dal árát firtató kérdésre. Mint fogalmazott:

Sajnálattal veszem tudomásul, hogy Képviselő úr felfogása szerint mindent csakis pénzért adnak. Feltételezésével ellentétben, a Kárpátia zenekar által szerzett dal mindenféle ellentételezés nélkül, a harckocsik érkezésének tiszteletére, hazafias meggondolásból, a katonáknak tett felajánlásként született.

Az indulót szerző Kárpátia korábban 400 ezer forint állami támogatást kapott 2015-ben, amikor határvadász-indulót írtak. Az együttesről szóló dokumentumfilm elkészítésére a Nemzeti Kulturális Alapprogram 2018-ban már 5 millió forintot adott.

Arról, ahogy a zenekar a Leopard harckocsikkal pózolt, még a német Spiegel is megemlékezett. A honvédség összesen 12 darab Leopard 2A4 harckocsit lízingel, amelyek kiképzési célokat fognak szolgálni a 2023-ban érkező legkorszerűbb Leopard 2A7+ típusú páncélosok érkezéséig. Korábban a minisztérium úgy nyilatkozott, hogy „erre a betanulási folyamatra azért van szükség, mert a Leopard 2-esek üzemeltetése, alkalmazása jelentősen eltér a magyar fegyveres erők által 1978 óta használt szovjet T-72-es harckocsikétól”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Patinás Mercedes 300 SL-t találtak egy elhagyott pajtában

Patinás Mercedes 300 SL-t találtak egy elhagyott pajtában

Makón is készítik elő a helyet Mészáros Lőrinc szállodájának

Makón is készítik elő a helyet Mészáros Lőrinc szállodájának

Akár be is jöhet az EU klímaterve, de még Orbánnak is lesz egy-két szava hozzá

Akár be is jöhet az EU klímaterve, de még Orbánnak is lesz egy-két szava hozzá