szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Se a maszkviselés, se a lázmérés nem lesz kötelező, szűrni csak akkor fognak, ha valahol felüti a fejét a fertőzés.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Nem lesz kötelező maszkot viselni az iskolákban, lázat mérni sem indokolt – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az ATV Híradójának kérdésére.

Az ATV emlékeztetett, hogy az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) az ENSZ Gyermekalapjával (UNICEF) közösen kiadott ajánlása szerint a 12 évesnél idősebbeknek is maszkot kellene viselniük, a 6-11 évesek pedig a körülményektől függően hordják. A szaktárca tájékoztatása szerint azonban a maszk viselése az osztálytermekben nem lesz kötelező, de nem is tiltott.

A tanórákon nem kell tartani a 1.5 méteres távolságot

A sajtóban elterjedt téves információval szemben az iskoláknak kiküldött protokoll szerint a tanórákon nem előírás a 1,5 méteres védőtávolság megtartása. Az egy osztályba járó gyermekek akkor is szoros kontaktusba kerülnek egymással, ha a padok között biztosított a nagyobb távolság - áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében.

Azt is jelezték, hogy a lázmérés pedig Nemzeti Népegészségügyi Központ szakembereivel is egyeztetett protokoll alapján nem előírás, csak a kollégiumi beköltözéskor lesz az. A riportban megjegyezték, hogy az operatív törzs döntése alapján az intézményeket a tanévkezdés előtt fertőtleníteni kell, amihez a szükséges mennyiségben még a héten megkapják a fertőtlenítőszereket.

Megkérdeztük a minisztériumtól, hogy mit terveznek a krónikus beteg vagy a leginkább veszélyeztetett csoportba tartozó, idősebb pedagógusok védelmében, de egyelőre nem válaszoltak.

Protokoll kidolgozását kérik

Hétfőn ülésezett a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal, ahol egyebek mellett értékelték a digitális oktatás tapasztalatait, beszéltek a hagyományos iskolakezdésről, és arról, hogyan működnek majd az iskolák akkor, ha belobban a járvány.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke az esemény után a hvg.hu-nak azt mondta: a diákok testhőmérsékletének általános ellenőrzését elvetették, ahogyan a pedagógusok tesztelését is. Szűrni csak akkor fognak, ha valamelyik intézményben felüti a fejét a fertőzés.

Az alelnök arról is beszámolt, hogy az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ minden intézménytípusra kidolgoz egy ajánlást a járványidőszak alatti működésre. Totyik Tamás jelezte: a PSZ azt kérte, arra az esetre is legyen protokoll, ha valamelyik intézmény gócponttá válik. Ez az alelnök szerint még kidolgozás alatt van, az Emmi a Nemzeti Népegészségügyi Központtal egyezteti majd a lépéseket.

Tanárok: "Nem tudom, milyen iskolát képzelnek el a minisztériumban"

„Annyira bízni kell a kormányban, hogy jól méri fel a helyzetet" - ezt válaszolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hvg.hu kérdésére, amikor arról volt szó, mi lesz, ha a szülők nem viszik majd iskolába a gyereküket a járvány miatt. A miniszter akkor azt is jelezte, hogy javaslatot a járványügy kezelésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma tesz majd az iskoláknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

Megindult az orosz dezinformáció a nyugati vakcinák ellen

Megindult az orosz dezinformáció a nyugati vakcinák ellen

Látványos PowerPoint prezentáció készülhet egy egyszerű dokumentumból

Látványos PowerPoint prezentáció készülhet egy egyszerű dokumentumból