szerző:
Serdült Viktória
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejétől külföldi állampolgár Magyarország területére csak indokolt kivételekkel léphet be, miközben a külföldről hazatérő magyar állampolgárok 14 napig karanténba kell, hogy vonuljanak – derült ki a Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő által levezényelt Kormányinfóról. A kivételekről és a részletszabályokról szombat reggel dönt a határvédelmi akciócsoport, de a jelenlegi tervek szerint az UEFA Szuperkupa-döntőjére 6000 külföldi szurkoló negatív teszttel eljöhetne.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában
1 2
Sorrend megfordítása

Vége a kormányinfónak

Köszönjük a figyelmet.

Külföldi hallgatók valószínűleg jöhetnek

Bár a részletszabályokat szombat reggel hozza meg a határvédelmi akciócsoport, de Gulyás Gergely a hvg.hu-nak annyit még elárult, hogy a tervek szerint a külföldi hallgatók beléphetnek majd az országba, de csak két negatív teszt birtokában, és így kezdhetik meg a félévüket.

A fertőzöttek 7-8 százaléka kerül kórházba

A Szent János kórház felújítása is szóba került. A Magyar Hangnak Gulyás azt mondta: ő is minden nap reménykedve nézi a közbeszerzési értesítőt, hiszen az egész kórházat fel kell újítani és át kell építeni. A cél változatlan, részben sok helyen zajlik is a felújítás, osztályokon is, de képviselőként ettől még az ő felelőssége, hogy elkészüljön a teljes felújítás. A közbeszerzések kiírására azonban nincs ráhatása.

Az egészégügyben ma 8000 szabad ágy van és kevesebben kerülnek kórházba a megbetegedettek közül. Mostanra a fertőzöttek 7-8 százaléka szorul kórházi kezelésre, így egyelőre nincs szükség további ágyfelszabadításokra.

Csak a magyar PCR-tesztet fogadják el

Rossz hírt is közölt a külföldől hazatérő magyaroknak Gulyás: csak a Magyarországon végzett PCR-tesztet fogadják el, tehát ha valaki mondjuk az Egyesült Királyságban végzi el a tesztet, majd átlépi a határt, attól még karanténba kell mennie.

A 444.hu a lélegeztetőgépek beszerzéséről kérdez. Gulyás most is csak ugyanazt tudja mondani: korábban 8500-9500 lélegeztetőgépről volt szó, ennyi kellett ahhoz, hogy elkerüljék az Olaszországban látott képsorokat. A járvány idején a lélegeztetőgép-piac "kellően turbulens volt" és mindenki örült, hogy tudott venni. Voltak olyan jelenetek is a repülőtereken. hogy

a már felpakolt lélegeztetőgépeket leszedték a gépről, mert egy másik uniós ország többet ígért érte.

Kétségkívül sikerült többet beszerezni, de jó ideig, amíg nem érték el a 8-9000-es számot, rendeltek újakat is, mert egyáltalán nem volt biztos, hogy ezek meg is érkeznek. E volt a felelősségteljes magatartás. Piaci árak nem voltak, ezért piaci magatartást nem nagyon kell keresni. A Külügyminisztérium már tárgyal a felesleges gépek eladásáról - tette hozzá.

Szigorúbban ellenőrzik a maszkviselést

Szigorúbban fogják ellenőrizni a maszkviselést, kijárási korlátozást viszont nem terveznek bevezetni, és egyelőre más belföldi szigorítás sem várható – erősítette meg Gulyás. A kérdésre, hogy miért olyan fontos, hogy több ezer külföldi futballszurkolót a határzár ellenére beengedjenek, a miniszter annyit mondott, hogy erre csak akkor kerülhet sor, ha a magyarok egészségét nem veszélyeztetik. Ezek viszont még mindig csak tervek, az UEFA döntőről nincs döntés – emelte ki.

A miniszter néhány részletet elárult még a kormánytagokat karanténba küldő rendezvényről: délutáni eseményről volt szó, ahol a résztvevők jöttek-mentek. Ő azért lett kontakt, mert Hollik Istvánnal kezet fogott, Varga Judit is ott volt, ő viszont nem találkozott Hollikkal. Az igazságügyi miniszter nem vett részt a kormányülésen, mert a második PCR-tesztje még nem készült el, az első negatív lett.

Trócsányi László – aki ma jelentette be, hogy koronavírusos – hétfőn találkozott Varga Judittal.

Minisztériumokban dolgozni kell

Az államigazgatásban, közigazgatásban járványügyi veszély alatt jelen kell lenni – kommentálta Gulyás az RTL Klubnak Szijjártó Péter lépését, aki nem engedélyezte az otthoni munkavégzést a minisztériumban. A Miniszterelnökségen a kivételt az idős, 65 év feletti munkavállalók jelentették – mondta.

Szijjártó Péter nagy vihart kavart adriai nyaralásáról Gulyás csak azt tudta megismételni, hogy egy családi nyaralás magánügy, ráadásul neki fogalma sincs a részletekről, így azt sem tudja, mennyibe került az út.

Az RTL Klub Járóka Lívia ügyére is rákérdezett, sajtóinformációk szerint az EP-képviselőhöz és családtagjaihoz került egy része annak a 35 millió forintos állami támogatásnak, amit Járóka hátrányos helyzetű roma fiatalok felkarolására és futballoktatására kapott. Gulyás szerint minden támogatással kapcsolatban be kell tartani a szabályokat, ő biztosan nem alkalmazná a rokonait, de jelen esetben ez etikai kérdés, nem jogi.

Gondolkoznak a hitelmoratórium meghosszabbításán

A hvg.hu kérdésére Gulyás Gergely azt mondta: Szijjártó Péter jachtozásával kapcsolatban a kormány nem foglalkozik hipotézisekkel és a külügyminiszter "nem is ajánlhatta volna fel a lemondását a kormányülésen, mert nem vett rajta részt".

A hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításának gondolatával már foglalkozott a kormány, de döntés még nincs az ügyben - tette hozzá.

Gulyás Gergely egy fontos részletet is elárult az iskolakezdésről:

ha egy osztályban koronavírus gyanúja merül fel és kontaktkutatást kell végezni, akkor annak költségeit az állam állja.

Elmarad a kötcsei piknik

Orbán Viktor nem kommentálta a kormánytagok karanténját, tőlem csak annyit kérdezett, hogy jól vagyok-e – árult el néhány részletet az elmúlt napokról Gulyás, aki szerda óta hatósági karanténban volt.

"A miniszterelnök nem szokott életvezetési tanácsokat adni" – tette hozzá arra a kérdésre, hogy nem neheztelt-e Orbán, amiért a kormánytagok nagyobb rendezvényen vettek részt.

Gulyás azt megerősítette, hogy elmarad a kötcsei piknik.

Csak negatív teszttel jöhetnek a Szuperkupára

Az UEFA Budapestre tervezett Szuperkupa-döntőjével kapcsolatban egyelőre csak tervek vannak, hangzott el az ATV kérdésére. Gulyás szerint most úgy képzelik, hogy a két csapat külföldi szurkolóinak 3-3000 jegyet adnak el, közülük csak az léphet be az országba, akinek két napon belül van két negatív tesztje és a repülőtérről egyenesen a stadionba viszik őket. Ezen kívül még lázmérés is lesz belépés előtt.

A Magyar Labdarúgó Szövetség azonban még tárgyal az UEFA-val a szabályokról. Azt szeretnék, hogy összesen 21 ezer néző lehessen a több mint 60 ezres stadionban, de a következő hetekben még bármi változhat.

Nem fizeti ki az állam a PCR-tesztet

A karantént kiváltó két PCR-teszt árát a magyar állam szeptember elsejétől nem fogja átvállalni, tehát ha valaki le akarja rövidíteni a 14 napos elzárást, akkor magának kell kifizetnie a tesztet. Ha viszont valaki kontaktkutatás során kerül a hatóságok látókörébe és karanténba, akkor két PCR-teszt után szabadulhat, ez egy új szabály. Az ő költségeiket ki is fogja fizetni az állam.

Magyarországot szabadon el lehet majd hagyni, a hazatérésnél viszont nagyon szigorú szabályok lesznek. Az is megszűnik, hogy sárga országból hazaérve valaki egy negatív PCR-teszt után szabadulhasson. Gulyás úgy fogalmazott:

Két színkód van, Magyarország zöld, minden más ország vörös.

1 2

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy Iván László Tech

A koronavírus-járvány számokban: van, amiben Magyarország egész Európát lenyomja

Itthon április óta nem látott magasságokban vannak a napi esetszámok, ám a képet valamennyire árnyalja, hogy ezzel párhuzamosan a tesztelés is csúcsokat dönt, közel kétszer annyit végeznek el, mint tavasszal. Magyarország Európában továbbra is kiemelkedően biztonságosnak számít, van olyan adat, amiben az egész EU-t verjük.

Zalaegerszegen tesztelték a közel 2000 lóerős horvát hiperautót

Zalaegerszegen tesztelték a közel 2000 lóerős horvát hiperautót

Az 1956-os forradalom leverésének is hőstettként állít emléket a legújabb orosz katedrális

Az 1956-os forradalom leverésének is hőstettként állít emléket a legújabb orosz katedrális

Meghalt Spencer Davis beatlegenda

Meghalt Spencer Davis beatlegenda