szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mark Ruttét azért vonták kérdőre, mert szerintük felpuhultak a jogállamisági feltételek az EU-s költségvetés elfogadásakor.

Szerdán vitáztak a holland parlamentben az európai uniós költségvetésről kötött tanácsi megállapodásról, és többször is szóba került Magyarország, illetve Orbán Viktor – írja a 444.hu. A baloldali, liberális és a zöld pártok képviselői arról faggatták Mark Rutte miniszterelnököt, hogy miért hagyta felpuhítani a jogállamiságról szóló feltételeket, miért ment bele olyan megállapodásba, ami alapján óriási pénzekhez juthatnak olyan kormányok, amelyek leépítik a jogállamiságot.

A cikk szerint Rutte a válaszaiban arra hívta fel a figyelmet, hogy a lengyel és a magyar miniszterelnök megvétózta volna az egész költségvetést, ha nem finomítanak az eredeti javaslaton.

A vitában a képviselők azt próbálták elérni, hogy Rutte ismerje el: a magyar és a lengyel kormány nem demokratikusan irányít, és veszélyes folyamatok történnek ezekben az országokban, de a holland kormányfő nem akart sarkos véleményt megfogalmazni. Azt mondta, ismer rosszul hangzó történeteket, de nem készült fel erre a vitára. Reméli, hogy az Európai Bizottság alaposan kivizsgál minden esetet.

Azzal is védekezett Rutte, hogy a költségvetésről szóló csúcson Orbán Viktor pont arról nyilatkozott, hogy keményen támadja Magyarországot, és ennek nem tudja az okát. Erre hivatkozva fogalmazott úgy a holland miniszrterelnök: a magyar kormányfő ezt nyilván nem azért mondta, mert ő annyira megdicsérte volna a magyar jogállamiság helyzetét. (Orbán azt mondta: ha nem sikerül megállapodásra jutni a vitás kérdésekről a költségvetéssel és a mentőcsomaggal összefüggésben, az a „holland fickó” miatt lesz.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG360 hvg360

Gazdasági mentőcsomag és/vagy jogállamiság: forró ősz jön az EU-ban

Nemigen megy át csont nélkül az Európai Parlamentben az Európai Bizottság javaslata a hétéves költségvetésről és a járvány miatti segélycsomagról. Az EP-képviselők közül sokan komolyan gondolják, hogy a pénzek kifizetését jogállamisági feltételekhez kell kötni – például Magyarország esetében.

Úgy tűnik, csak az a Samsung óra jár jól, amit Samsung telefonnal használnak

Úgy tűnik, csak az a Samsung óra jár jól, amit Samsung telefonnal használnak

Nem kell erős gép: felhőben futtatja a játékokat az Amazon újdonsága, a Luna

Nem kell erős gép: felhőben futtatja a játékokat az Amazon újdonsága, a Luna

A koronavírus-járvány a női dolgozókra ütött jóval nagyobbat

A koronavírus-járvány a női dolgozókra ütött jóval nagyobbat