szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nagyobb intézményekben indokolt lehet ilyen eszközöket elhelyezni a köznevelési államtitkár szerint.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Nemcsak a diákoknak, de a tanároknak is kötelező a lázmérés, amikor belépnek az iskolába októbertől – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára kedden a Kossuth rádióban. Az intézkedés bevezetését Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken, miután az operatív törzzsel egyeztetett.

A lázmérés alapvetően kézi digitális eszközökkel történik, de

azokban az iskolákban, ahol nagy a létszám, akár hőkamerák elhelyezése is indokolt. Ezeknek az eszközöknek a beszerzése folyamatban van,

és október 1-jéig még számos intézkedés várható ezen a téren – magyarázta Maruzsa Zoltán.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy ha valakinél megállapítják belépéskor, hogy lázas, az még nem jelenti azt, hogy a koronavírus „megérkezett” az iskolába. Ebben az esetben értesíteni kell az orvost, és tesztelni kell.

Kérdésre kitért arra is, hogy a pedagógusok létszáma az elmúlt tíz évben nagyjából 167 ezer és 170 ezer között alakult. Az idei pontos statisztikát november elejére várják, de az állami intézményeknél – úgy látják – nőtt a létszám, ezért nincs ellátatlan feladat a magyar közoktatásban – jelentette ki Maruzsa Zoltán.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ez nem így van. Két héttel a tanítás szeptember 1-jei kezdete előtt arról számoltak be, hogy akkor éppen 1100 pedagógust kerestek országszerte az iskolák. Igaz, egy augusztus 31-én megjelent rendelettel a kormány csökkentette a pedagógusok számára szabott követelményeket az óvónő- és tanárhiány csökkentése érdekében.

Következetlenségek az iskolákban, csúszó tesztelések - nehezen birkózik a járvánnyal a bürokrácia

Öten járnak csak be egy 24 fős osztályba egy fővárosi általános iskolában, ahol több diáknál is fertőzést mutattak ki, de mégsem küldik haza az egész osztályt, a tanárok is bejárnak hozzájuk tanítani - írta egy olvasónk. A fertőzés feltehetően attól a diáktól származik, akinél fertőzésgyanú miatt tesztet kértek, de mégis bejárt az iskolába, amíg meg nem lett a - pozitív - eredmény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bajban lesz Orbán, ha összeér a sokféle elégedetlenség, de ezt ő is tudja

Bajban lesz Orbán, ha összeér a sokféle elégedetlenség, de ezt ő is tudja

Törölték a Hamiltonra kiszabott bírságpontokat

Törölték a Hamiltonra kiszabott bírságpontokat

Mi lesz, ha a maradék kapcsolatunkat is elveszítjük a Duna-parttal?

Mi lesz, ha a maradék kapcsolatunkat is elveszítjük a Duna-parttal?