szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Július 1-jén lépett életbe az új társadalombiztosítási törvény, augusztusban már módosították.

Stummer János jobbikos képviselő írásbeli kérdéssel fordult Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteréhez, hogy megtudja, "Mire számíthat az a TB-adós, aki utólag nem tudja megfizetni a sürgősségi ellátás díját?"

A miniszter megbízásából Rétvári Bence államtitkár azt válaszolta, hogy a szolgáltatást nem tagadják meg senkitől, azt a jogviszony előzetes vizsgálat nélkül biztosítják, az ellátás díját azonban a későbbiekben kiszámlázzák.

Rétvári válaszában közölte, hogy csak abban az esetben nem jogosult az ingyenes ellátásra egy beteg, ha "a NAV többszöri felszólítása ellenére sem fizette meg az egészségügyi szolgáltatási járulékot és a tartozás mértéke meghaladja annak 6 havi mértékét". Az államtitkár emlékeztetett, hogy az állam ingyen garantálja a szociálisan rászorulóknak az ingyenes egészségügyi ellátást, akárcsak a nyugdíjasoknak, a diákoknak, a kismamáknak, a hajléktalanoknak vagy az álláskeresőknek.

2019 karácsonya előtt szavazta meg a parlament az új társadalombiztosítási törvényt, az új szabályok hat és fél hónap felkészülési idő után, 2020. július 1-jén léptek életbe. Eszerint, aki hat hónapig nem fizet társadalombiztosítást, az csak akkor kap halasztható egészségügyi ellátást, ha kifizeti annak a teljes árát. Eddig úgy volt, hogy a sürgősségi ellátás ingyen jár, ám az Emberi Erőforrások Minisztériuma augusztusban kiadott egy rendeletet, amely szerint a sürgősségi ellátásért is fizetnie kell annak, akinek nincs érvényes taj-száma.

A törvény azokra vonatkozik, akik idén július után felhalmoznak hathavi tb-tartozást, vagyis legkorábban jövő januárban számlázhatnak ki műtétet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kijárási tilalom van Szlovákiában, szinte csak munkába lehet járni

Kijárási tilalom van Szlovákiában, szinte csak munkába lehet járni

Egy kicsit kevesebb lett a nagyivó Magyarországon

Egy kicsit kevesebb lett a nagyivó Magyarországon

A spanyol miniszterelnök szerint 3 millió fertőzött van az országukban

A spanyol miniszterelnök szerint 3 millió fertőzött van az országukban