szerző:
Balla Györgyi - Kovács István
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csütörtökön elindult a diákok hőmérsékletmérése az iskolák bejáratánál, egy óbudai általános iskolában az iskolaőr kezébe is lázmérőt nyomtak. A szülők elégedettek a lépéssel, de van, aki szerint ez kevés, tesztelni kellene a tanulókat. Azt nem árulja el az Emmi, hogy pontosan honnan és mennyiért vettek 41 ezer érintésmentes lázmérőt.

Október elsejétől csak úgy léphetnek be az iskolákba a tanárok és a diákok, ha előtte megmérik a lázukat a bejáratnál, és a hőmérő nem mutat többet 37,8-nál. Ellenkező esetben haza kell őket küldeni. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára korábban az állami rádióban azt mondta, ha valakinél megállapítják belépéskor, hogy lázas, az még nem jelenti azt, hogy a koronavírus „megérkezett” az iskolába. Ebben az esetben értesíteni kell az orvost, és tesztelni kell. A kormány Facebook-oldalán azt közölte, hogy

az alsósok szülei a hőmérőzés helyszínére bekísérhetik a gyermeküket, és ha kiderül, hogy baj van, haza tudják vinni.

Csütörtökön reggel elmentünk a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontba, képeink itt készültek, illetve az óbudai Szent László Általános Iskolánál is jártunk, ahol a szülők a bejáratnál várták a mérés eredményét. A hvg.hu több szülővel is beszélt, abban egyetértenek, hogy jó ötlet a hőmérsékletmérés, azonban volt, aki szerint ez kevés, szerinte tesztelni is kellene a tanulókat, bár azt ő sem tudta, hogy ennyi gyereknél ezt hogyan lehetne megoldani.

Az intézményben már az iskolakezdéskor kettéosztották a diákokat, az alsósok és a felsősök nem ugyanazon a bejáraton mennek be az épületbe. Mi azt tapasztaltuk csütörtök reggel a Szent Lászlónál, hogy az udvar egyik, felső tagozatosoknak fenntartott oldalbejárata előtt ott állt egy dolgozó, aki egyrészt fertőtlenítőt nyomott minden egyes belépő tanuló kezébe, másrészt pedig megmérte a hőmérsékletüket. A főbejárat az alsósoké, ahol az iskolaőr várta maszkban és hőmérővel a gyerekeket. Amikor ott jártunk, azt tapasztaltuk, ha valamelyiküknek nem volt megfelelő az eredménye elsőre, akkor egy másik hőmérővel is mértek. Beljebb nem mentünk, mert az oktatási intézményekbe szeptember óta csak külön engedéllyel lehet belépni.

©

Egy anyuka arról beszélt, hogy ő már otthon lázat mér a fiánál, mert nem engedné betegen az iskolába. A lázmérős iskolaőrrel kapcsolatban viszont megjegyezte: végre valami hasznuk is van.

Az iskolaőr befogása a mérésre nem meglepő, Maruzsa Zoltán csütörtök reggel a Kossuth Rádiónak azt mondta, hogy a mérésben minden dolgozó, és akár a felsőbb éves tanulók is részt vehetnek.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője a hvg.hu-nak azt írta, hogy az iskolákból kapott jelzések alapján a hőmérőkkel több esetben is probléma volt. Megesett, hogy 5 mérésre 5 különböző értéket mutatott a műszer ugyanannál a gyereknél, de az is előfordult egy szakképző iskolában, hogy 32–35 fok közötti hőmérsékletet mutatott a hőmérő.

A mérésben részt vevők egészen változatos képet mutatnak, Nagy Erzsébetet új tájékoztatták, hogy a portástól az igazgatóig, vagyis aki elérhető volt, részt vett a mérésben, illetve a beengedésben. Ami jó hír: hogy nem érkezett hozzá olyan jelzés, hogy bárkit is haza kellett volna küldeni az iskolából.

A napokban a szaktárca 41 ezer érintésmentes lázmérőt osztott ki az iskolák között, és 120 intézménybe hőkapu kerül. Több mint két hete írtunk a Klebelsberg Központnak, hogy megtudjuk

  • honnan szerzik be az érintésmentes lázmérőket,
  • mennyit költenek rá.

Nem kaptunk választ. Az Mfor.hu a Magyarországon működő iskolák számából és a patikákban, illetve webshopokban kapható érintésmentes hőmérők összevetésével próbálta kikalkulálni, mekkora költséget jelenthet mindez. Először a hőmérőpiacon található legolcsóbb, 9900 forintos árral számoltak, aztán megnézték, hogy a 15 ezer forintos átlagárral mennyibe kerül a projekt. Ennek fényében 1 darab legolcsóbb hőmérővel számolva az 5019 intézménynek 49 millió 688 ezer 100 forintba, az átlagáras 15 ezer forinttal kalkulálva pedig 75 millió 285 ezer forint a hőmérő projekt.

Egy Fejér megyei gimnázium tanára a hvg.hu-nak elmondta, az iskolájuk már nyáron beszerzett pár infrás lázmérőt, illetve a tankerülettől is kaptak, csütörtök reggel azokkal várták a tanulókat. Két ajtónál összesen 5 eszközzel mértek, egy diák sem akadt fenn az ellenőrzésen. Azt is elmondta, ha a tanárok azt látják, hogy egy diák órán rosszul van, akkor egyből küldik az "igazgatóságra", ahol szintén megnézik, hogy van-e láza. A tanulók egyébként nem csináltak nagy ügyet az egész procedúrából: a mérés után mentek a dolgukra.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke szerdán, Székesfehérváron azt mondta, hogy az iskolák felkészültek a csütörtöktől kötelező lázmérésre. A legtöbb helyre kézi lázmérők kerültek, és a fennakadások elkerülésére a nagyobb intézményekben alternatív megoldásokat alkalmaznak, például van, ahová fali automata hőmérőt helyeztek üzembe, a legnagyobb intézményekben pedig, ahol reggelente egy kapun legalább négyszáz diák megy be, hőkapukat fognak beszerelni. Az elnök jelezte, utóbbiak beszerzés alatt állnak, de öt már tesztüzemmódban van Budapesten; a hőkapu egyszerre akár húsz-harminc gyerek testhőmérsékletét is méri, így tíz perc alatt több száz diákot be tud engedni.

Az egyik olyan budapesti iskolában, ahová szintén került lázmérő kapu, a tanárok szkeptikusak, egyelőre elképzelni sem tudják, télen, sapkában, kabátban, kapucniban mennyire lesznek majd megbízhatóak a mért adatok.

©

Az októbertől kötelező lázmérés miatt egyébként az intézményeknek módosítaniuk kellett a tanévkezdéskor szétküldött járványügyi protokolljukat. Az egyik iskolában azt írják, „a belépéskor mindenki kötelező testhőmérséklet-mérésen esik át. A főbejáratnál ez telepített lázmérő kapun, a két oldalbejáratnál kézi, infrás hőmérővel történik. Akinek a testhőmérséklete 37,8 Celsius foknál magasabb, annak az elkülönítő helyiségben megismételjük a mérést. Ha a megismételt mérés is 37,8 foknál magasabbat mutat, értesítjük a gyermek szüleit”.

Ahogyan arról korábban a hvg.hu is írt, a Lauder Javne közösségi iskolában saját pénzből kezdték el tesztelni a diákokat és a tanárok, még október 1-je előtt. Az 1000 fős intézmény (melyben óvoda, általános iskola és gimnázium is található) 3,3 százalékánál diagnosztizálták a Covid–19 betegséget. Bár ez az országos átlaghoz képest magasnak számít, a Lauderben nem volt szükség iskolabezárásra, nagyrészt a járványügyi protokolljuknak és a gyors szűrésnek köszönhetően. Ez utóbbit a Vissza az iskolába alapból finanszírozzák, melynek egy részét az iskola, másik részét önkéntes alapon szülők vállalják. Így nemcsak hatékonyan, hanem gyorsan tudják szűrni a gyerekeket, ami azért különösen fontos, mert így gyorsan vissza tudnak térni az iskolába.

A Pedagógusok Szakszervezete még a nyári szünetben szerette volna elérni, hogy tanévkezdéskor a diákokon és a pedagógusokon koronavírustesztet végezzenek, illetve felvetették a reggeli kötelező testhőmérséklet-mérést is, akkor azonban az Emberi Erőforrások Minisztériuma elvetette az ötletet. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert egy augusztus közepén tartott kormányinfón kérdezték meg a témával kapcsolatban, ő akkor jelezte, hogy a homlokhőmérőzés „lehet jó javaslat”.

Ezzel szemben Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a hvg.hu-nak adott interjújában nem tartotta jó megoldásnak a kötelező hőmérőzést. Úgy fogalmazott,

a láz és a felső légúti tünetek nem kizárólag a Covid-fertőzésre utalnak, és nagyon sok fertőzött egyáltalán nem lázasodik be. Ebből következően önmagában a lázméréssel nem fogjuk tudni kiszűrni a Covid-pozitívakat az iskolakapuban. Tévút erre az egyetlen, a koronavírusra nem kizárólag jellemző tünetre építeni egy ilyen védekezési hullámot.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) még tavasszal, a járvány első hulláma alatt adott ki állásfoglalást a kötelező lázmérésekkel kapcsolatban, amelyben az akkori járványhelyzetre tekintettel nem tartották arányosnak, hogy a munkáltatók általános, mindenkire kiterjedő módon kötelezzék arra a munkavállalóikat, hogy vessék alá magukat különböző diagnosztikai szűrővizsgálatoknak, így többek között a lázmérésnek. Az Index most újra megkereste Péterfalvi Attilát, a NAIH elnökét, hogy változott-e azóta a hatóság véleménye az ügyben, és hogy mit gondol az iskolai lázmérésekről. Péterfalvi elmondta, ilyen esetekben mindig az arányosság kérdése a meghatározó, a mindenkire kiterjedő lázmérést akkor ugyan valóban indoktalannak tartották, ezt azonban a mai járványhelyzetben már nem lehet elmondani, a vírus terjedése most indokolttá teszi. Az elnök ugyanakkor azt is világossá tette, hogy a lázméréssel nem járhat együtt az adatok rögzítése, ez ugyanis szenzitív adatnak minősül.

(Képeink a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontban készültek.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több budapesti polgármester koronavírusos, elmarad a Fővárosi Közgyűlés

Több budapesti polgármester koronavírusos, elmarad a Fővárosi Közgyűlés

Már nem a Heathrow Európa legforgalmasabb reptere

Már nem a Heathrow Európa legforgalmasabb reptere

Szlávik János: A fertőzöttek jelentős része nem kerülte el a nagy rendezvényeket

Szlávik János: A fertőzöttek jelentős része nem kerülte el a nagy rendezvényeket