szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt kérik, hogy „aki szívén viseli az egyetemek szabadságának ügyét”, vegyen részt a megmozduláson.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Az Oktatói Hálózat „üdvözli és a legmesszebbmenőkig támogatja a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói által kezdeményezett”, október 23-i felvonulást – írta a szervezet. Az SZFE melletti „demonstratív felvonulást” délután 4-kor tartják, a résztvevők a Műegyetem rakparttól indulnak majd.

Az Oktatói Hálózat azt kéri a tagjaitól, a magyar felsőoktatás oktatóitól, hallgatóitól és mindenkitől, „aki szívén viseli az egyetemek szabadságának ügyét”, hogy vegyen részt a rendezvényen, amelynek a „Mindannyiunk szabadsága – megemlékezés ’56-ról” címet adták a szervezők.

A pénteki megmozduláson más egyetemek hallgatói is ott lesznek, ők koordinálják majd a rakpartról induló sétát. A demonstrálók az Urániáig sétálnak, ahol a színművészetis diákok megemlékezést tartanak, többek között egy szimfonikus zenekar és egy ötvenhat tagú cigányzenekar közreműködésével.

Horn Gábor: Az SZFE ellenállása jóval túlmutat a Vas utcán

A Színház- és Filmművészeti Egyetem tervezett átalakítása a kultúrharc része, írja szerzőnk. Másfelől illeszkedik az egyébként központosításban utazó NER azon gyakorlatába is, hogy mindent ki kell játszani a haveroknak - kinek-kinek "érdeklődése" szerint. Mindemellett az SZFE-ügy sok szempontból egyedülálló történet. Vélemény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt

152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt

Ferenc pápa: A mérsékletesség, a segítségnyújtás és az imádság időszaka jöjjön

Ferenc pápa: A mérsékletesség, a segítségnyújtás és az imádság időszaka jöjjön

A tiltakozások ellenére leáll az autógyártás az egyik Renault-üzemben

A tiltakozások ellenére leáll az autógyártás az egyik Renault-üzemben