szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A politikai elemző megvizsgálta a borsodi választás eredményét, és azt is megállapította, hogy az ellenzéki térfélen jelenleg nincs domináns erő, ez a gyengeség pedig a közös lista és a közös miniszterelnökjelölt felé hajtja a pártokat. Utóbbi szerepre szerinte Karácsony Gergelynek van a legnagyobb esélye.

Török Gábor szerint „az ellenzéki pártok stratégiája úgy szól, hogy konfliktusokat minimalizálnak és kitartanak az együttműködés mellett”. A politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy Karácsony Gergelynek ellenzéki főpolgármesterként is le kellett nyelnie a békát és támogatnia kellett az ellenzék borsodi jelöltjét, a korábban antiszemita kijelentéseiről elhíresült Bíró Lászlót. (Az október 13-i időközi országgyűlési választásról itt írtunk bővebben.) Az említett stratégiához Török szerint „semmi olyan taktikai lépés nem illeszkedett volna, ami megbontotta volna az egységet, aminek a főpolgármester volt az egyik kezdeményezője, élharcosa korábban is”.

Török Gábor úgy látja: „kimutatható, hogy összeadódtak a szavazatok, tehát a baloldali szavazók hajlandóak voltak erre a vitatott jelöltre szavazni, mert fontosabbnak tartották a Fidesszel szembeni ellenérzésüket”. Szerinte ez alapján kijelenthető, hogy az összefogás matematikai értelemben működik az ellenzéki térfélen, az ünnepléstől azonban óva intette a pártokat:

könnyen lehet, hogy így sincs elegendő ellenzéki szavazó és a Fidesz egy együttműködésre képes ellenzék esetén is meg tud nyerni a borsodihoz hasonló billegő körzeteket”.

Török három típusú választókerületet különböztetett meg:

  • Az olyan körzetekben, ahol a kormánypártok 2018-ban 50 százalék felett teljesítettek, az ellenzék képtelen lesz „labdába rúgni”.
  • Jó esélyekkel indul viszont ott, ahol a Fidesz bőven 50 százalékos támogatottság alatt maradt 2018-ban.
  • A billegő körzetek a 47-50 százalék közötti kormánypárti támogatottságot mutatóak lehetnek.

A politikai elemző szerint nincs olyan párt jelenleg az ellenzéki térfélen, ami domináns szerepet töltene be. Bár a Demokratikus Koalíció és a Momentum kiemelkedése látványos, egyikőjük sem képes akaratát ráerőltetni a többi pártra. „Egyikőjük sem tudott olyan jelentős szavazaterősödésre szert tenni, ami alapján arról lehetne beszélni, hogy bármelyikük az ellenzék vezető ereje lenne” – magyarázta, hozzátéve:

az egyes pártok gyengesége viszi az ellenzéki együttműködést abba az irányba, hogy végül közösen induljanak, mindenkinek egyfajta fedezéket, védelmet tud nyújtani az esetleges kudarctól az, hogy ha végül az ellenzék közös formációban indul”.

Török szerint a közös ellenzéki lista és vele együtt a közös miniszterelnök-jelölt karnyújtásnyi közelségben van, az azonban még korántsem tisztázott, hogy ki fogja betölteni ezt a tisztséget.

Két forgatókönyv létezik a politikai elemző szerint: ha indul Karácsony Gergely, akkor az előválasztási folyamat szükségtelenné válik, hiszen ő a legnépszerűbb ellenzéki politikus a közvéleménykutatások szerint. Török ezekre alapozva jelentette ki, hogy ha Karácsony elindul a miniszterelnök-jelöltségért kiírt előválasztáson, akkor feltehetően meg is fogja nyerni. Ha viszont a főpolgármester ragaszkodik jelenlegi álláspontjához és nem akar miniszterelnök-jelölt lenni, akkor szerinte a DK tudná dominálni a jelöltállítási folyamatot, akár Dobrev Klárát kihozva abból győztesként.

2020-ra egyértelmű elvárás lett a választók részéről a közös lista, így nehezen képzelhető az el, hogy legyenek „dezertőrök” annak kidolgozása alatt – fogalmazott az elemző.

Lehetetlen lesz úgy megoldani, hogy mindenki elégedett legyen. Bárki is dezertál, azt részben a választók fogják brutálisan megbüntetni, részben pedig a politikai közeg is páriahelyzetbe tudja lökni azt a pártot, aki miatt megbukik az együttműködés.”

Török az interjú végén megjegyezte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Joe Biden demokrata párti elnökjelöltet bíráló kijelentése arra utal, hogy a magyar kormány semmi jóra nem számít a demokraták győzelme esetén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit - Hont András Itthon

Szoros küzdelemben Koncz Zsófia győzött - Így szavaztak ma Szerencsen és Tiszaújvárosban

A szavazatok hetven százalékának összeszámlálása után vette át Koncz Zsófia a vezetést a Borsod megye 6. számú választókörzetben rendezett időközi választáson, amelyet édesapja halála miatt kellett kiírni. 99 százalékos feldolgozottságnál Koncz már 50 százalék fölötti előnyben volt, és ezzel százalékosan még jobb eredményt ért el, mint édesapja a legutóbbi választáson. Bíró László ellenzéki jelölt öt százalékkal maradt el tőle. Egész nap a választókörzetet jártuk, a helyszínről jelentjük.

Borult marad az ég, az ország néhány helyén havazhat is

Borult marad az ég, az ország néhány helyén havazhat is

Szlávik János arra tippel, még karácsony előtt tetőzhet a járvány

Szlávik János arra tippel, még karácsony előtt tetőzhet a járvány

Háromszor jobb-e a háromszor drágább tévé?

Háromszor jobb-e a háromszor drágább tévé?