szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tavasszal azért nem szavazta meg az ellenzék a veszélyhelyzet fenntartására vonatkozó törvényt, mert a kormánynak adott korlátlan felhatalmazásnak nem volt időkorlátja.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Már egyeztet a Fidesz és a KDNP az ellenzéki pártokkal a 90 napos veszélyhelyzet parlamenti megszavazásáról – írja az Atv.hu. A portál forrásai szerint ezek egyelőre tájékozódó megbeszélések. A hvg.hu-nak több parlamenti forrás is megerősítette, valóban lezajlott a megbeszélés déltől.

Az MSZP-t a párt frakcióvezető-helyettese, Harangozó Tamás képviselte, aki elmondta, Varga Judit igazságügyi miniszter egy "nagyon szikár" szöveget ismertetett. "Ezt most minden ellenzéki frakció megvitatja, és vissza fogunk jelezni. Ebben a szövegben ebben az állapotban nincsenek olyan anomáliák, mint a tavasziban, de mág nem egyszer jártunk úgy, hogy máshogy nézett ki az elénk rakott iromány, mint ahogy be lett nyújtva" - mondta a politikus.

“Szerda este az elnökségünk döntött is arról, hogy ha a normaszövegbe nincs olyan, ami elfogadhatatlan, akkor támogatni fogjuk azzal együtt, hogy innentől kezdve pláne minden eszköz és felelősség a kormányé és Orbán Viktoré ezzel kapcsolatban. Minden intézkedést támogatunk, ami a magyar emberek megőrzéséhez szükséges, de a felelősség végképp ott van" - mondta Harangozó, aki hozzá tette, a hivatalos döntés később születik meg.

A DK-tól Vadai Ágnes vett részt, a párt szűkszavú válaszában azt mondta, náluk is csak pénteken születék meg a hivatalos döntés.

Orbán Viktor kedd este jelentette be, hogy ismét bevezetik a rendkívül jogrendet, és arra kérik az Országgyűlést, hogy ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsa meg.

Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón elismételve Orbán szavait azt mondta, hogy most gyors döntésekre van szükség, ezért kellett a rendkívüli jogrendet kihirdetni. A kormány ezt 15 napra rendelte el, meghosszabbításáról az Országgyűlésnek kell döntenie és az ellenzék támogatását is kérik. A kormány azért 90 nappal hosszabbíttatná meg a veszélyhelyzetet, mert az ellenzék tavasszal a konkrét határidő hiányára hivatkozva nem szavazta meg annak elrendelését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megérkezett Moszkvába Navalnij

Megérkezett Moszkvába Navalnij

Tompa Andrea és Bodor Ádám is Baumgarten-emlékdíjat kap

Tompa Andrea és Bodor Ádám is Baumgarten-emlékdíjat kap

Elrendelték M. Richárd letartóztatását

Elrendelték M. Richárd letartóztatását