szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meg kell semmisíteni azokat az aláírásokat, amelyeket eddig civilek gyűjtöttek össze október közepe óta a tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodaépítés ellen. A Nemzeti Választási Iroda a veszélyhelyzetre hivatkozva döntött így.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

 A Mérce írta meg, hogy az Öreg-tó partjára tervezett beruházás ellen tiltakozó tatai civilek pénteken bezárták aláírásgyűjtő irodáikat, leállították a kopogtatást és a pultozást is. Azért csinálták mindezt, mert egy pénteken hatályba lépett kormányrendelet értelmében a koronavírus-járvány miatt meg kell szakítani minden népszavazással kapcsolatos eljárást, így péntek óta aláírások sem gyűjthetők, illetve nem írható ki időközi választás sem.

©

A népszavazási aláírásgyűjtésből már csak 6 nap lett volna hátra, így azonban ki kell várniuk a rendelet visszavonását, ami valószínűleg a 90 naposra tervezett veszélyhelyzet végével következik majd be. Igen ám, de Horváth József jegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője közölte, hogy külön állásfoglalást kértek a Nemzeti Választási Irodától arról, mi a teendő az eddig összegyűjtött aláírásokkal.

Az NVI állásfoglalása szerint az eddig gyűjtött aláírások nem használhatóak fel a népszavazási kezdeményezéshez, azokat meg kell semmisíteni.

A veszélyhelyzet lejárta után 5 napon belül újra ki kell adni az aláírásgyűjtő íveket, ekkor kezdődhet elölről az egész aláírásgyűjtés, amelyre szintén 30 nap áll majd rendelkezésre. Vagyis a tatai civilek 3 heti munkáját egy tollvonással elkaszálná az NVI.

Szalay Ildikó, a Stop Avalon! Tata civil csoport alapítója a Mércének azt mondta: jogászaik bíróságra, ők pedig tüntetés formájában utcára viszik az ügyet.

"Elfordítottuk a fejünket, óriási hiba volt" - civilek tüntettek a tatai Öreg-tó partjára tervezett luxusszálloda ellen

Szinte az egész ország megmozdult, hogy ne épüljön ötcsillagos, 120 szobás luxusszálloda a kiemelt természetvédelmi területen. A polgármester ígéri, lakossági fórumokat tart a következő napokban a beruházásról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az AstraZeneca ígéri, leszállítja a nyár elejére vállalt 180 millió vakcinát

Az AstraZeneca ígéri, leszállítja a nyár elejére vállalt 180 millió vakcinát

A hackerek kipécézték maguknak az Apple új gépeit

A hackerek kipécézték maguknak az Apple új gépeit

Hétfőtől komoly dilemma elé kerülnek a magánellátásba is járó betegek

Hétfőtől komoly dilemma elé kerülnek a magánellátásba is járó betegek