Egy új törvényjavaslat szerint csak miniszteri hozzájárulással fogadhatnának örökbe az egyedülállók

Egy új törvényjavaslat szerint csak miniszteri hozzájárulással fogadhatnának örökbe az egyedülállók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gyermeket csak házastársak fogadhatnának örökbe, az indoklás szerint azért, mert a" házasságok jóval tartósabbak, mint az élettársi kapcsolatok".

Törvénymódosítással tenné szinte lehetetlenné az egyedülállók örökbe fogadását a kormány új törvényjavaslata. Az Országgyűlés honlapjára kedd este került fel az egyes igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat, melynek előadója Varga Judit miniszter.

Ennek szövegében tűnik fel a Polgári Törvénykönyv módosítása, mely egész egyszerűen azt mondaná ki, hogy gyermeket – a rokonok és a szülő házastársa általi örökbefogadás kivételével – csak házastársak fogadhatnak örökbe.

A módosítás kitér arra is, hogy „kivételesen – törvényben meghatározott, különös méltánylást érdemlő esetben és kormányrendeletben meghatározott eljárás lefolytatásával – egyedülállók alkalmassága is megállapítható az örökbefogadásra.

A gyermekvédelmi törvény módosítása azt is részletezi, hogyan lehetne megkapni a különös méltányosságot:

a családpolitikáért felelős miniszter, azaz jelenleg Novák Katalin járulhat hozzá, hogy az egyedülálló alkalmasságát megállapítsa a gyámhatóság.

A törvénytervezet indoklásában a kormány azt írja, hogy a gyermek számára legmegfelelőbb, legnagyobb jogi és érzelmi biztonságot nyújtó gondoskodási forma, ha házastársak fogadják őket örökbe.

„A házasság preferálását társadalomtudományi kutatások, empirikus statisztikai tények támasztják alá, hiszen kimutatható, hogy a házasságok jóval tartósabbak, mint az élettársi kapcsolatok: utóbbiak közül öt éven belül minden harmadik bomlik fel, míg a házasságok közül csak kevesebb, mint 10%- uk. Márpedig a gyermek mindenek felett álló érdeke az, hogy ne instabil, kiszámíthatatlan viszonyok között, hanem valóban tartós szeretetközösségben nevelkedhessenek fel. A jogi szabályozás ehhez a természetes igényhez törekszik alkalmazkodni” – áll a javaslatban.

A kormány kedd este az Alaptörvény módosításáról is törvénytervezetet nyújtott be, órákkal veszélyhelyzeti törvény megszavazása után. A parlament honlapján elérhető tervezet két módosítást is tartalmaz a családfelfogást, gyermeknevelést illetően.

Egyfelől belekerülne az Alaptörvénybe, hogy “Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést.” Illetve az, hogy “az anya nő, az apa férfi.”

Hozzászólások