szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már zajlik az oktatási intézményekben dolgozók szűrése, annak eredményeit hivatalosan még nem közölte az operatív törzs.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Hétfőn kezdődött a célzott koronavírus-szűrés a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban, ahol a tervek szerint egy hét alatt 191 ezer dolgozót vizsgálnak meg gyorsteszt segítségével. Ebből a cikkünkből kiderül, hogy már az első órákban is számos fertőzöttet találtak a mintavételező egységek, a Népszava szerint mostanra pedig már van olyan iskola, amit a szűrés nyomán be kellett zárni. A lap szerda reggel megjelent cikkében az olvasható, hogy a debreceni Árpád Vezér Általános Iskolában dolgozó ötven pedagógus közül tíznél pozitív eredményt mutatott a teszt, ezért a tanári karnak karanténba kellett vonulnia. Az intézményben keddtől rendkívüli szünetet, péntektől pedig digitális munkarendet rendeltek el. A Debreceni Tankerületi Központ nem cáfolta az értesülést.

Kedden este Kecskemét polgármestere is közzétett néhány információt az első teszteredmények ismeretében. Szemereyné Pataki Klaudia azt írta a Facebook-oldalán, hogy három helyi óvodában teljes karantént rendeltek el, további négyben pedig egy-egy csoportot küldtek karanténba.

A járványügyi tájékoztató honlapon hétfő reggel közzétett adatok szerint akkor 178 óvodai csoportban és 136 óvodában, valamint 71 általános iskolában volt rendkívüli szünet, 388 iskolai osztályban és 43 általános iskolában pedig digitális tanrend volt érvényben.

A kedd reggeli közlés már 205 (+27) óvodai csoportban, 154 teljes óvodában (+18) és 82 (+11) általános iskolában vezettek be rendkívüli szünetet, digitális oktatásra pedig 420 (+32) osztály és 52 (+9) iskola állt át.

Szerdára még tovább emelkedtek a számok. Rendkívüli szünet 294 (+89) ovis csoportban és 184 (+30) óvodában, továbbá 105 (+23) általános iskolában volt. Az iskolán kívül 521 (+101) osztály és 56 (+4) intézmény diákjai tanultak.

A járvány által érintett óvodák és iskolák száma persze nem kizárólag az ott dolgozók tesztelése miatt emelkedik, hiszen a gyerekek körében is terjed a kórokozó. Az országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az eddig megfertőzödöttek 4,1 százaléka 15 év alatti. Müller Cecília azt is közölte, hogy az országos szűrés eredményeiről később adnak majd tájékoztatást. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a hétfői sajtótájékoztatón arról beszélt, az iskolák működésének fenntartása a cél, a teszteléssel pedig pontos képet akarnak kapni az átfertőződöttségről, hogy léphessenek ott, ahol erre szükség van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Húsz év alatt kiderült, hogy „bontani nagyon szeretnek a magyarok”

Húsz év alatt kiderült, hogy „bontani nagyon szeretnek a magyarok”

Kezdődik a francia kormány klímavédelmi pere

Kezdődik a francia kormány klímavédelmi pere

A válságból való kilábalást segítő ötleteket támogatja a Google

A válságból való kilábalást segítő ötleteket támogatja a Google