Tetszett a cikk?

A köztársasági elnök egyebek között azért küldte vissza a családi gazdaságokról november 17-én – szokatlan egységben, ellenszavazat nélkül – elfogadott törvényt, mert az nem jelölte meg a hivatalok és az Agrárkamara által nyilvántartandó adatok kezelésének célját, illetve a gazdák védett személyi adatait is nyilvánossá tenné.

A köztársasági elnök által jelzett problémát a törvényalkotási bizottság azzal oldja meg, hogy beleírta a szövegbe: az őstermelői nyilvántartást az őstermelő azonosítása, illetve más őstermelőtől való megkülönböztetése, ellenőrzése és tevékenységének átláthatósága céljából kell vezetni. Az Agrárkamara a családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásában szereplő adatokról és azok változásáról csak statisztikai célból, egyedi azonosításra nem alkalmas módon szolgáltathat adatot különböző hatóságoknak. Nyilvánosságra hozni csak a családi mezőgazdasági társaság nevét és cégjegyzékszámát lehet.

Ezt a módosítást az Országgyűlés hétfőn várhatóan elfogadja, és ezután a köztársasági elnöknek már alá kell írnia a törvényt.

Arról azonban a törvényalkotási bizottság nem tesz említést, ami az államfő általános kifogása volt: a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH) – többek között a személyes adatok védelméhez való jog érvényesítése érdekében – joga lett volna véleményezni a törvénytervezetet, de („információim szerint” – írja az elnök) nem kérdezték meg, pedig ez az előterjesztő Agrárminisztérium törvény által előírt kötelessége lett volna.

Az elnöki visszaküldő levél így zárul: „kérem a Tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényt a NAIH véleményének megismerése és mérlegelése, valamint észrevételeim alapos megfontolása után tárgyalja újra és fogadja el ismét”.

A törvényalkotási bizottság jelentésében azon nincs szó arról, hogy legalább utólag megkérdezték-e a NAIH-ot, és a hatóság véleménye alapján készítették-e el a módosító javaslatukat. Nincs szó továbbá arról se, hogy foglalkoztak-e az Agrárminisztérium felelősségével az államfő szerint törvénysértő törvény-előkészítés miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár

Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár

Tizenöt éves lány és kutyája alatt szakadt be a Sóstó jege

Tizenöt éves lány és kutyája alatt szakadt be a Sóstó jege

77 koronavírusos beteg hunyt el

77 koronavírusos beteg hunyt el