szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szijjártó László szerint a betegeket folyamatosan tájékoztatni kellene a kezelési lehetőségekről vagy az ellátás hiányosságairól.

Novák Hunor a magyarországi koronavírusos betegek ellátásának hiányosságairól készített interjút egy professzorral a minap, ám sem az interjúalany, sem az őt foglalkoztató kórház nevét nem közölhette, mert az intézmény megtiltotta a nyilatkozattételt. Novák erről a Facebookon is beszámolt.

A történtekre reagált a Győr-Moson-Sopron Megyei Orvosi Kamara (MOK) elnöke. Szijjártó László, szintén a közösségi oldalon azt írta, hogy nem szabad összekeverni az orvosi titoktartás és az intézményi lojalitás szabályát a cenzúrával, mert ez a sikeres együttműködést és a betegek hiteles tájékoztatását akadályozza.

A MOK megyei szervezetének elnökeként kérem és figyelmeztetem minden orvos kollégánkat, hogy ezt tartsák szem előtt és ennek szellemében próbáljanak meg a jelen, rendkívül nehéz helyzetben dolgozni. Köszönöm Novák Hunor kollégánknak, hogy bátran és példamutatóan rámutat a problémákra, ezzel segítve a megoldások közös keresését”

 – írta az elnök.

Orvosként mindannyian, vezető és beosztott orvosok, bárhol is vagyunk a hierarchiában, arra esküdtünk, hogy nem ártunk...

Közzétette: Magyar Orvosi Kamara Győr Moson Sopron Megyei Területi Szervezete – 2020. december 8., kedd

Szijjártó aztán a Telexnek nyilatkozva arról beszélt, hogy két esetben fogadható el, ha egy orvost korlátoznak a megszólalásban. Egyfelől az orvosi titoktartás köti őket, ami alól csak ritkán van kivétel, például ha bántalmazás vagy más bűncselekmény nyomait látják a betegen. Szintén elfogadható szerinte, ha a kórház vagy a rendelőintézet vezetése szabályozza a nyilatkozási rendet.

Az elnök szerint a fenti két eseten kívül kifejezetten káros, ha az orvosokat cenzúrázzák, vagy megtiltják nekik, hogy nyilatkozzanak. Szijjártó úgy látja, kötelességük elmondani, hogy milyen kezelési lehetőségek, alternatívák vannak, ahogy azt is, hogy a kórházban milyen ellátási problémák adódnak.

Az elnök úgy véli, nem hogy tiltani kell a megszólalást, hanem minden lehetséges csatornán jelezni kell, ha egy kórház nem tudja a megfelelő ellátást biztosítani a betegnek, hogy a páciens ne odaérve tudja meg, hogy napokig szünetel a rendelés, elromlott a CT, elmarad a vizsgálat vagy annyira nincs személyzet, hogy bizonytalan lenne az ellátás minősége.

Ha minderről nem tájékoztatják a betegeket, akkor veszélyeztetik az ellátásukat, és a kórház etikátlanul jár el velük szemben.

Szijjártó azt is hangsúlyozta a portálnak, hogy szakmai kritikát fogalmazott meg. „Bármilyen kormány, bármilyen politikai oldal gázolna bele így az orvosok szakmai autonómiájába és az orvos-beteg kapcsolatba, azzal súlyos hibát követne el."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Orvosi Kamara: A rendeletek nincsenek teljes összhangban az egészségügyi törvénnyel

A Magyar Orvosi Kamara hosszan elemezte a szolgálati jogviszonyról szóló törvény végrehajtási rendeleteit. A MOK szerint komoly probléma, hogy a kormány érdemben nem rendezte a kirendeléseknél járó többletbért, a vezetői juttatások kérdését pedig tovább passzolta az Országos Kórház főigazgatójának. Megállapították azt is, amíg nincs ettől eltérő részletszabály, jelen állás szerint január 1-től egy orvos nem láthatja el ugyanazt a beteget ugyanazzal a panasszal magán- és közellátásban.

Windisch Judit Itthon

Döntött a kormány az orvosok átvezényléséről és a másodállások korlátozásáról

Pintér Sándor belügyminiszter levélben tájékoztatta a Magyar Orvosi Kamarát arról, a javaslatok közül mit fogadott meg a kormány. Kiderült, a szolgálati jogviszonyról szóló szerződéseket pár hónapos csúszással kapják meg az orvosok, a béremelés viszont ettől függetlenül év elejétől jár. A kamara elnöke, Kincses Gyula elégedett.

Figyelmeztetnek a britek: az új vírusmutáció halálosabb lehet az eddiginél

Figyelmeztetnek a britek: az új vírusmutáció halálosabb lehet az eddiginél

Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László

Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László

Müller Cecília: Otthonaikban, a háziorvos oltja majd a 60 év felettieket

Müller Cecília: Otthonaikban, a háziorvos oltja majd a 60 év felettieket