szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az EMMI államtitkára az operatív törzs szerdai tájékoztatóján közölte, jelen állás szerint a középiskolások is visszatérhetnek az osztálytermekbe.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Január másodikán és harmadikán teszteltethetik magukat az általános iskolákban tanító pedagógusok az Országos Mentőszolgálat tesztpontjain – jelentette be Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az operatív törzs tájékoztatóján. Ez a tesztelés is ingyenes és önkéntes lesz.

Maruzsa közölte, jelen állás szerint a téli szünet után normál menetben indul a tanítás az általános iskolákban, a középiskolások pedig január 11-én térhetnek vissza személyesen is.

Maruzsa beszélt arról is, noha egyre javulnak a számok, így is rendkívüli szünet van érvényben 79 óvodában és 42 általános iskolában is, több helyen pedig egy-egy osztályban álltak át digitális oktatásra. Elmondta, a tanév kezdete óta 3688 esetben vezettek be rendkívüli szünetet.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondta, a kormány fél évvel hosszabbítja meg a járványügyi veszélyhelyzetet szerdától. Hozzátette: a rendőrség kedden 183 emberrel szemben intézkedett azért, mert nem hordtak maszkot, 303 főt pedig a kijárási korlátozás megsértése miatt marasztaltak el.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta, hogy Magyarországon szerdán 2804 embernél mutatták ki a koronavírust, 144 beteg pedig belehalt a betegség szövődményeibe. Az elhunytak három százalékának nem volt alapbetegsége. Galgóczi újságírói kérdésre hozzátette, hogy azoknak, akik az első hullámban kapták el a vírust ajánlják, hogy oltassák be magukat, ugyanis a Covid–19 ellenanyaga a szervezetből nagyjából fél év alatt kiürül. Akik az őszi hullámban fertőződtek meg, azoknak egyelőre nem szükséges az oltás.

A vakcinákkal kapcsolatban Galgóczi megemlítette, hogy a Pfizer oltóanyagát várhatóan december 21-én engedélyezik az Európai Unióban. Magyarországon december végén kezdődhet meg az egészségügyi dolgozók oltása az amerikai vakcinával.

Galgóczi álhírnek nevezte azt, hogy az idősotthonokban megszűnt volna a látogatási, illetve a kijárási tilalom, az viszont igaz, hogy valamilyen kapcsolattartási lehetőségen dolgoznak, amiről hamarosan határozatot hoznak.

Szintén újságírói kérdésre elmondta azt is, az egészségügyi dolgozók két százaléka fertőzödött meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lőrinc László: Kutyák, karavánok és szekták az SZFE-ügy árnyékában

Lőrinc László: Kutyák, karavánok és szekták az SZFE-ügy árnyékában

Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben

Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben

Váratlanul lemondott az Államkincstár vezetője

Váratlanul lemondott az Államkincstár vezetője