szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átlátható viszonyokat teremtene a Magyar Orvosi Kamara a szülész-nőgyógyászoknál, a kismama szerződés ellenében választhatna olyan orvost, akinél állami kórházban szülni fog.

Továbbra sem törődik bele a Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetése abba, hogy a szigorú összeférhetetlenségi szabályoknál – mint az állami és magánellátás közötti átjárás – a kormány kivételezne a szülész-nőgyógyászokkal. A szervezet szerint ez fenntartja a hálapénz intézményét, ugyanakkor tudomásul veszik, hogy egyik pillanatról a másikra nem lehet belenyúlni a rendszerbe, mert attól kétségbe eshetnek a kismamák.

Éppen ezért a MOK kidolgozott egy olyan átmeneti javaslatot, amely tiszta helyzetet teremtve szerződéshez kötné a szabad orvosválasztást.

Lénárd Rita alelnök a szülésért adott hálapénzről szóló kerekasztal-beszélgetésen elmondta: a szakma által is támogatott javaslat értelmében a kismamának szerződést kellene kötnie az állami kórházzal, ahol majd szülni fog, megjelölve a közreműködő orvost.

Most vakszerencse kérdése, hogy a hálapénzzel megfizetett vagy kecsegtetett orvos mennyire váltja be a hozzá fűzött reményeket. A tapasztalat azt mutatja, hogy sok esetben nem válik be, nagyon sok nő számol be szülészeti erőszakról.

Jelenleg nincs tisztázva, mit vállal a pénzért az orvos, keveredik a magán- és az állami ellátás. A MOK vezetésének javaslata értelmében külön megállapodás esetén lehetne térítést kérni a szülésért, a szerződésben pedig tisztázhatók volnának az extra szolgáltatások is.

A szerződés önmagában semmilyen előnnyel nem járhat, csak a személyes közreműködésért és az eltérő körülményekért fizet a kismama

– hangsúlyozta Lénárd. Hozzátette: az is nagyon fontos, hogyha bármilyen komplikáció fellép, el kell térni a szerződéstől, és a kismamát a megfelelő helyre kell irányítani.

A beszélgetésben Lénárd Rita utalt arra, hogy a javaslatot elküldték a kormánynak is, így megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát és az egészségügyi rendszert jelenleg irányító Belügyminisztériumot, hogy reagáljanak a felvetésre. Válasz egyelőre nem érkezett.

A kerekasztal-beszélgetést annak apropóján tartották most, hogy kiértékelték a K-Monitor és az EMMA szülési jogokért küzdő egyesület „szülésélménytérképét”, amelyből kiderült:

idén októberig a válaszadó 11 ezer nő 68 százaléka fizetett hálapénzt a szülésért, többségük azért, hogy választott orvosnál szülhessen, illetve valóban hálás volt.

Íme az országos megoszlás:

©

Közép-Magyarországon kifejezetten kérik a hálapénzt:

©

A motiváció:

©

A hálapénz átlagos összege 111 ezer forint volt, ám a koronavírus-járvány alatt többen fizettek ennél magasabb összeget. A K-Monitor számításai szerint 7 milliárd forint lehet a hazai állami szülészetben fizetett hálapénz összege egy évben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2700 dollárt fizettek ki egy iPhone-ért, amelyen elcsúszott a logó

2700 dollárt fizettek ki egy iPhone-ért, amelyen elcsúszott a logó

60 milliárd forintot tesz fel az Apple egy célra: hogy több fát ültessenek

60 milliárd forintot tesz fel az Apple egy célra: hogy több fát ültessenek

A Forma-1 olasz futama mentén mutatják be élőben az Alfa Romeo Giulia csúcsváltozatát

A Forma-1 olasz futama mentén mutatják be élőben az Alfa Romeo Giulia csúcsváltozatát