szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem szép a statisztika három nappal a kijárási tilalom ideiglenes feloldása előtt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A világ koronavírus-fertőzöttségi adatait folyamatosan frissítő baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai alapján úgy néz ki, hogy jelenleg az egész világon Magyarországon halnak meg a legtöbben koronavírus-fertőzöttként lakosságarányosan, egymillió főre vetítve. Az Our World in Data térképén is látható, hogy Magyarországon és környékén sötét színek uralkodnak, márpedig a térkép szerint minél sötétebb egy rész, annál többen halnak meg egymillió főre vetítve.

A december 20-i adat alapján – amikor 185 új koronavírussal összefüggő halálesetet regisztráltak Magyarországon – 19,15-ös értékkel Magyarország volt a világelső, de a szomszédos országokban is rossz a helyzet: Horvátországban 18,71 volt ez az adat, Ausztriában 15,77, Szlovákiában pedig 8,24.

Müller Cecília országos tiszti főorvos december elején a honvédelmi bizottságban tartott meghallgatásán azzal indokolta a koronavírus rosszul festő statisztikáit Magyarországon, hogy a magyar rendszer eltér a sok más országban alkalmazottól, és tulajdonképpen mindenkit a járvány áldozataként tartanak számon, aki koronavírusos volt a halál időpontjában.

A Telex ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az adatközlés módszerei közötti eltéréseket jobban összehangoló hétnapos mozgóátlag alapján Magyarország ugyancsak az élmezőnyben, a 6. helyen van a világon, csak Szlovénia, Bulgária és Horvátország, illetve Liechtenstein és San Marino előzi meg az elhunytak számát tekintve.

A magyar kormány hétfő reggel döntött arról, hogy szentestére felfüggeszti  a kijárási tilalmat, miközben csak hétfő reggelre 183 új halálesetet jelentettek a koronavírus miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Koronavírus: egy 23 éves és egy 28 éves nő is meghalt

Váratlanul az operatív törzs tájékoztatóján jelentették be a karácsonyra vonatkozó speciális szabályokat, az országos tiszti főorvos pedig a többi között a brit mutáns vírusról és arról beszélt, hogy első körben 5 ezer ember beoltására elég vakcina érkezhet Magyarországra.

A orvosszakszervezet nyílt levélben kéri Orbántól, hogy halasszák el az iskolák megnyitását

A orvosszakszervezet nyílt levélben kéri Orbántól, hogy halasszák el az iskolák megnyitását

Itt a BMW 128tii, a maga nem szerény 313 lóerejével

Itt a BMW 128tii, a maga nem szerény 313 lóerejével

Megérkezett a Mercedes EQS, a márka elektromos überlimuzinja

Megérkezett a Mercedes EQS, a márka elektromos überlimuzinja