Bihari Ádám
Bihari Ádám
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A koronavírus új mutációja – amely miatt lezárták egész Nagy-Britanniát – jóval ragadósabban kapcsolódik az emberi testben lévő receptorokhoz, ezért egyrészt jobban fertőz, mint az előző változat, másrészt éppen ezért fertőzi meg könnyebben a gyerekeket is.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Éjféltől újra jöhetnek repülők Nagy-Britanniából, az utasokra a hatályban lévő karanténszabályok érvényesek – jelentette be a kormány döntését Kiss Róbert alezredes az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Az időzítésre nem adtak magyarázatot, de mindezt 12 órával azután jelentette be a kormány, hogy a szigetország történelmének egyik legnagyobb lezárását jelentette be határozatlan időre Boris Johnson brit miniszterelnök az új koronavírus mutációra hivatkozva, mely a fertőzés terjedésének elképesztő növekedését okozta az elmúlt hetekben.

A teljes lezárás értelmében csak és kizárólag alapos indokkal mehetnek az utcára a britek, minden közintézmény és nem alapellátást, vagy -szolgáltatást nyújtó üzlet bezár, a brit állampolgárok csak különleges engedéllyel hagyhatják el az országot üzleti út céljából.

Az iskolák bezárását többen kritizálták, köztük Alistair Campbell, Tony Blair korábbi miniszterelnök szóvivője. Szerinte populista és zűrzavaros a kormány válságkezelése, amikor egyik nap azt mondják, hogy létfontosságú az iskolák nyitva tartása, másnap pedig bezárják őket. Boris Johnson türelmet és kitartást kért a britektől és azzal biztatott, hogy ez már a küzdelem vége.

Boris Johnson brit miniszterelnök testhőmérsékletét mérik, amikor látogatást tesz az észak-londoni Chase Farm kórházban 2021. január 4-én
©

A mutáció azóta már több mint 33 országban tűnt fel – köztük Ausztriában és Szlovákiában –, de jelen van Németországban, Törökországban, Kanadában és az Egyesült Államokban is. Müller Cecília december 30-án azt mondta, a koronavírus brit mutációját még nem mutatták ki Magyarországon, de folyamatosan vizsgálják a mintákat a Pécsi Tudományegyetem virológusai.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az ATV Start vendégeként kedden arról beszélt, a mutáció bármikor megjelenhet Magyarországon is. A szakember ezzel együtt leszögezte: az újabb vírustörzs az eddigi tapasztalatok alapján

csak több esetet hoz, súlyosabbakat nem.

A vizsgálatokon próbálják beazonosítani a mutáció összes eltérését, egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy az új variáns 50–70 százalékkal nagyobb gyorsasággal terjedhet, mint a koronavírus többi mutációja.

A 82 éves Brian Pinker az országban elsőként kapja meg az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcinát
©

Lawrence Young, a warwicki egyetem professzora szerint két oka van annak, hogy az új vírus jobban fertőz, mint az előző – írta kedden a Telegraph. Az egyik az, hogy jóval ragadósabban kapcsolódik az emberi testben lévő ACE2 receptorokhoz, a másik pedig az, hogy a torokban jellemzően sokkal több ilyen vírus mutatható ki, mint az első variáns esetében. Ő is hangsúlyozta, nincs bizonyíték, hogy az új változat súlyosabb betegséget okozna, az viszont bebizonyosodott, hogy ez a törzs könnyebben fertőzi meg a gyerekeket, mint a korábbi változat.

A gyerekeknek ugyanis jóval kevesebb olyan receptora van, amelyek összekapcsolódhattak a régi törzzsel, ám az új változat, amely jobban ragad a receptorokhoz, ezt a különbségek jelentős részben kiküszöböli.

De honnan bújt elő a mutáns?

December 8-án kedden az Egyesült Királyságban a megszokott módon összeülő tudósok és egészségügyi szakértők egy ábrával néztek farkasszemet, amelyen egy függőlegesen felfelé tartó vonal húzódott. A vonal a dél-angliai Kent megyében regisztrált új fertőzéseket mutatta – írta december 20-án a Science Mag. A szakértőket elképesztette az abnormális gyorsasággal növekvő fertőzési ráta. A mintákból egyértelmű volt, hogy az új fertőzések felét egyetlen új Covid-variáns adja. Két héttel később Boris Johnson brit miniszterelnök újabb szigorításokat jelentett be B.1.1.7 kódnévvel ellátott mutációra hivatkozva. Ezt követően az Egyesült Királyságot körbezárták, sok államban megtiltották a beutazást a szigetországból.

Elnéptelenedett bevásárlóközpont Liverpoolban 2021. január 5-én
©

A kutatások szerint a koronavírus genomja eddig havonta általában 1-2 ponton módosult. Az első, Kínában megjelent változat óta tehát már terjednek olyan variánsok, melyek akár 20 helyen is eltérhetnek a vírus eredeti szerkezetétől.

A tudósok szerint az új brit mutáció változásainak nagy része egyetlen beteg szervezetében alakulhatott ki, akinek gyenge volt az immunrendszere és nem tudta teljesen legyőzni a vírust.

A Pécsi Tudományegyetem virológusainak Facebook-oldalán részletes elemzés található az új variánsról, az egyik posztjukban azt írták, “a mutáció a vírusok evolúciójának is az egyik fő mozgatóereje, a funkciót megváltoztató mutációk mindig a vírus túlélését szolgálják. Ez lehet például a jobb terjedés, immunreakciók jobb csendesítése, antitestek kikerülése. Így érthető, ha a vírusnak az enyhébb megbetegedés, hosszabb fertőzés és nagyobb ürítés az érdeke, ettől marad fenn hatékonyabban és jut messzebbre.”

A pécsi szakértők szerint aggodalomra ad okot, hogy az immunitásban fontos, és a vakcinák döntő többségének alapját adó tüskefehérjében történt a mutáció. Felhívják ugyanakkor arra is a figyelmet, hogy a valós kockázatot nem tudni addig, amíg a kiterjedt laboratóriumi vizsgálatok le nem zajlanak.

Ugur Sahin és Karikó Katalin
©

A legfőbb kérdés, hogy a más variánsokra megszerzett immunitást érinti-e az új, és hogy kell-e változtatni a vakcinán. Uğur Şahin, a BioNTech vezérigazgatója ezzel kapcsolatban azt mondta, mivel az új variáns fehérjeszerkezete 99 százalékban megfelel a korábbi változatoknak, ezért a cég mRNS vakcinája minden bizonnyal hatásos lesz ellene.

Hozzátette, hogy a vírusoknál gyakran előfordulnak mutációk, így időnként az oltóanyagot is frissíteni kell, általában évente egyszer.

Amennyiben változtatni kellene a vakcinán, az a vezérigazgató szerint mostani állapot szerint körülbelül hat hetet venne igénybe.

Öröm az ürömben, hogy az új mutáció nagyobb biztonsággal kimutatható a PCR-tesztekben, így jobban követhető a terjedése és ennek is szerepe lehet abban, hogy ilyen nagy számban mutatják ki. A Science Mag cikke szerint a legelőször szeptember 20-án igazolt variáns novemberben még csak az új fertőzések 26 százalékáért volt felelős az Egyesült Királyságban. Ez az arány Dél-Angliában 71 százalékos, Londonban pedig 72 százalék. Ez a törzs így vélhetően majdnem teljesen fel fogja váltani a korábbi változatot: a december 18-án véget ért hét volt az első, amikor több volt az új fajta által okozott fertőzés, mint a korábbi változaté.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása

Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása

Kijutott az olimpiára a női vízilabda-válogatott

Kijutott az olimpiára a női vízilabda-válogatott