Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Váradiné Naszályi Márta budavári polgármester meghosszabbította elődje, Nagy Gábor Tamás rokonainak bérleti jogát, így a volt fideszes polgármester szülei még két évig élhetnek nettó 78 ezer forintért egy 105 négyzetméteres önkormányzati bérlakásban. Még ellenzékből a jelenlegi polgármester élesen bírálta, hogy Nagy pályáztatás nélkül, egy jogi kiskaput kihasználva kvártélyozta be családját az exkluzív műemléklakásba, most viszont egy személyben ő maga bólintott rá a maradásukra. Az ellenzéki polgármester szerint nem volt más lehetősége, ráadásul az önkormányzat illetékes bizottsága – az ellenzéki tagokat is beleértve – sem kifogásolta a hosszabbítást. Egy jogász szakértőnk szerint bíróság elé kellett volna vinni ezt a szimbolikus és vitatható ügyet.

„Tarthatatlan a kerületi ingatlanvagyon szemérmetlen átjátszása a NER kegyeltjei számára” – jelentette ki Váradiné Naszályi Márta még polgármester-jelöltként a 2019-es önkormányzati választások hajrájában, és szó szerint ezt olvashatjuk az I. kerületben is közösen induló ellenzék választási programjában is. Ebben azt ígérték, hogy az Orbán-kormánynak „vörös szőnyeget terítő” fideszes önkormányzat helyébe lépve, ők majd tiszta helyzetet teremtenek, orvosolva a kerület „leginkább feszítő problémáját”, a bérlakások kérdését. A megfogalmazás nem túlzás, hiszen a városrészt több mint húsz éven át irányító Nagy Gábor Tamás idején sorra buktak ki kormányközeli szereplők mutyigyanús ingatlanügyei, még maga a kormánypárti polgármester is saját önkormányzatától bérelt a Vár szívében fekvő lakást mindössze havi 81 ezer forintért.

De Nagy Gábor Tamás családtagjainak is jutott a közvagyon részét képező ingatlanokból: volt felesége egy 158 négyzetméteres állami lakásban lakott, sőt még az asszony cégének is akadt önkormányzati lakás a Pala utcában. Csakhogy ebbe a Pala utcai, 105 négyzetméteres műemlék lakásba beköltöztek Nagy Gábor Tamás nyugdíjas szülei, amit a hvg.hu derített ki még 2017-ben. A polgármester családjának bekvártélyozása több lépésben történt: bár a volt feleség cége nyerte el pályázaton a bérlakást, később bérlőtársi megállapodást kötött a politikus családtagjaival, de mikor váratlanul bekopogtattunk, a cég névtábláján kívül csak a politikus szüleit találtuk az idilli, felújított ingatlanban – erről itt olvashatja el riportunkat.

Nagy Gábor Tamás
©

Ellenzékből támadta, most már ő hosszabbítja

Ezt kérdésünkre Nagy Gábor Tamás teljesen szabályosnak nevezte, az akkor még a Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselőjeként politizáló Váradiné Naszályi Márta viszont 2017-ben erősen kifogásolhatónak tartotta, hogy ezzel a megoldással egy joghézagot használhattak ki. Hiszen a céges bérlő esetén a vonatkozó kerületi jogszabály nem rendezik a lehetséges bérlőtársak köréről, így szerinte simán át lehet játszani önkormányzati bérlakásokat ezzel a megoldással.

Ilyen előzmények után a kerület irányítását 2019-től átvevő Váradiné Naszályi Márta december végén

még két évre meghosszabbította Nagy Gábor Tamás szüleinek bérleti jogviszonyát.

Mindezt egyszemélyi döntéssel, hiszen a vírus okozta veszélyhelyzet miatti kormányzati felhatalmazás lehetővé teszi, hogy polgármesterként most ő gyakorolja a képviselő-testület feladat- és hatáskörét.

Bár Váradiné Naszályi Márta aktívan használja az összes kommunikációs csatornát, online fogadóórát tart, közösségi oldalán magyarázza az egyes döntéseit, az előd családjának kedvező határozat még a kerületi ügyek legfanatikusabb követőinek is nehezen tűnhetett fel az önkormányzat honlapján: az egyik menüpontba sűrített 196 „veszélyhelyzeti döntés” közül a 192.-ként találtuk meg a „Pala utca 8. földszint 1. hosszabbítás”-nak nevezett döntést.

Váradiné Naszályi Márta
©

105 négyzetméteres műemléklakás bruttó 100 ezerért

Lapunk 2017-ben írta meg, hogy kik laknak valójában a bérlakásban, amit pályázat útján a Forensis Consultum Kft. kapott meg, az összes szerződést is kikértük, így ekkor derült ki, hogy a bérlőtársi viszonyt már 2015-ben létrehozták. A bérlet tavaly december 31-én szűnt volna meg, ha Váradiné Naszályi Márta nem dönt úgy, hogy dr. Nagy Vitold és dr. Nagy Vitoldné továbbra is bérelheti a patinás lakást, egészen 2022. december 31-ig.

A 2 szoba plusz 1 félszobás, összkomfortos lakásért „piaci alapú lakbérként” nettó 78 740 forint plusz áfa, vagyis bruttó 100 000 forint lakbért kell fizetniük havonta – olvasható a dokumentumban.

A polgármesteri határozat „indokoltságáról” szóló részében az szerepel, hogy a hosszabbítást Nagy Gábor Tamás családja kezdeményezte tavaly októberben, bérletidíj-tartozásuk nincs. A fideszes politikus édesanyja vegyészmérnök, édesapja közgazdász, ma már mindketten nyugdíjasok.

Kiszállt a lakást eredetileg elnyerő cég

Az egyik legpikánsabb részlet, hogy Nagy volt feleségének cége menet közben már kiszállt, „az irodai tevékenység megszűnt, a lakást a továbbiaknak kizárólag a magánszemélyek kívánják bérelni”. Vagyis már csak az utóbb társbérlőként beköltöző szülők élnének még tovább itt.

Vagyis az ellenzékből még kritizált társbérlői viszony ellenére, most arra bólintott rá, hogy az önkormányzati vagyonba így nyílt pályáztatás nélkül beköltöző házaspár maradjon a bérlakásban, ami expolgármester fiuk szintén önkormányzattól bérelt lakásától alig 800 méterre található. Bár Nagy szülei piaci alapú lakbért fizetnek, ez is meglehetősen kedvezőnek számít, hiszen ezen a környéken jellemzően ennél jóval magasabb bérleti díjakon adják ki a több mint 100 négyzetméteres lakásokat.

Ráadásul a Pala utcai barokk lakóházat a budavári önkormányzat újíttatta fel több mint 200 millió forintból 2011 és 2013 között, ekkor korszerűsítették a földszinti lakásokat is.

A képre kattintva galéria nyílik
©

Az ellenzéki bizottsági tagok szerint is rendben van

Az is érdekes, hogy a polgármesteri határozat információink szerint a bizottsági véleményezésen is simán átment. Ugyanis bár a veszélyhelyzet miatt Váradiné Naszályi Márta egymaga dönthetett, de a vonatkozó kerületi rendelkezés alapján a döntés tervezetét megküldte az illetékes bizottságnak, amelynek tagjai 72 órán belül véleményt mondhattak róla. Ebben az esetben nemcsak a Tulajdonosi Bizottság fideszes tagjai nem firtatták a párttársuk családtagjainak kedvező határozatot, de az ellenzéki tagoknak sem volt ellenvetésük. Úgy tudjuk, hogy egyetlen ellenzéki képviselő tett észrevételt, de csak a lakbér összegének számításával kapcsolatban.

A polgármester a korábbi vezetésre mutogat

„Tavaly novemberben hoztuk azt a döntést, hogy az új lakásrendelet megalkotásáig a lejáró szerződéseket egységesen csak 2 évvel hosszabbítjuk meg, így két év után már az új rendelet szabályai szerint tudunk majd döntéseket hozni” – indokolta döntését a hvg.hu-nak Váradiné Naszályi Márta, aki szerint pont ezért kell az eddigi rossz lakásrendelet helyett újat alkotni. Szerinte Nagyéknak nem volt bérletidíj-tartozásuk, és a „jelenleg érvényes, az előző kerületvezetéstől örökölt rendelet értelmében ez esetben meg kell hosszabbítani a szerződést”.

Arra nem tért ki reagálásában, hogy vajon az automatikus hosszabbítás helyett arra hivatkozva miért nem lehetett egyedileg megvizsgálni a Pala utcai ingatlan kérdését, hogy eredetileg úgy vélte, talán egy joghézag kihasználásával jött létre.

"Telefonon több mindenről beszéltek, ez is szóba került, de ez magánbeszélgetés volt" – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy beszélt-e Nagy Gábor Tamással a szülei bérlakásáról, vagyis "hivatalos formában" nem egyeztettek.

Természetesen a jelenleg a Fővárosi Közgyűlésben politizáló fideszes képviselőt is megkerestük, de cikkünk megjelenéséig erre nem reagált.

A bizottsági tagok többsége hallgatott, ami támogatásnak számít

„A korábbi gyakorlat nem egyszerűen az volt, hogy a kerületvezetés holdudvarához tartozó embereket olcsón értékes önkormányzati bérleményekhez juttatta, hanem hogy mindezt a nyilvánosság kizárásával, átláthatatlan, egyedi polgármesteri döntések alapján, és időnként a jogszabályok megkerülésével tették. Ennek a gyakorlatnak már egy éve véget vetettünk” – közölte Váradiné Naszályi Márta arra hivatkozva, hogy a lakások és helyiségek bérbeadásáról, hosszabbításokról és lakáscserékről a tulajdonosi bizottság dönt nyilvános ülésen. A veszélyhelyzet miatt viszont most csak véleményezni tudta a bizottság a polgármester előterjesztését, ezek figyelembevételével ő döntött.

Megerősítette információnkat, hogy "gyakorlatilag teljes volt az összhang az ügyben", pusztán egy módosító javaslat érkezett a döntéshez, meg is nevezte, hogy Kun János, a Párbeszéd önkormányzati képviselőjének részéről. „A többi képviselő, illetve bizottsági tag részéről nem érkezett más vélemény”, amit „támogatásnak kell tekinteni”. „Mindeközben a kormány olyan döntést hozott, amelynek alapján 2021. végéig nem emelhetünk lakbért, tehát a bérleti díj kérdésében nem voltunk és nem vagyunk jelenleg sem döntési helyzetben” – hárította át a kormányra a bérleti díj kérdését.

De a polgármester szerint a készülő, új lakásrendelet segítségével tiszta helyzetet lehet majd teremteni valamennyi bérleménynél. "Fontosnak tartom, hogy nem egyedi, személyre szóló döntéseket akarunk hozni, hanem egy igazságos és normatív rendszert kialakítani”. Ezért szerinte a korábbi „politikailag motivált és személyre szóló döntésekre az egyetlen jó válasz, ha mi minden szempontból jogszerűek vagyunk és egységesen kezelünk mindenkit pártállástól, családi kapcsolatoktól stb. függetlenül”.

©

Lett volna mozgástér, bíróságra vihette volna ezt a „szimbolikus ügyet”

A polgármester válaszát megmutattuk egy önkormányzati jogszabályokban jártas jogásznak, aki névtelenséget kérve állítja, hogy Váradiné Naszályi Mártának lett volna lehetősége másként dönteni. „Egyszerű arra hivatkozni, hogy nem dönthetett másként, de ez csúsztatás: a veszélyhelyzet miatt eleve nem is volt kötelező dönteni, hiszen automatikusan hosszabbodnak a bérleti jogviszonyok. A hivatkozott, kétéves egységes hosszabbítás szintén nincs kőbe vésve, mert az eredetileg 5 évre szól a szidalmazott, régi rendeletben, vagyis igenis el lehet térni tőle bizonyos esetekben. Főleg, hogy mindjárt kész az új rendelet, így megérte volna azt megvárni, nem évekre benn tartani a lakásban az eleve támadható módon odakerült bérlőket” – magyarázta. Szerinte ráadásul „ez is egy szimbolikus kerületi ügy, amit Váradiné Naszályi Mártának hosszabbítás helyett bíróság elé kellett volna vinnie, így is dönthetett volna. Főleg, ha valóban egy joghézagnak köszönhetően jött létre a bérlet, mert még ha esetleg el is veszítette volna a pert, akkor is harcolt volna, amit sok választója elvárt volna”. De így mi történt? Ő tömte be a Nagy Gábor Tamásék által kihasznált joghézagot, ami ellenzékből még annyira nyilvánvaló volt?” – tette fel a kérdést.

Hozhat változást a készülő lakásrendelet?

A polgármester válaszában többször említett új lakásrendelet miatt hónapok óta áll a bál a kerületben, a kedélyeket többek közt az önkormányzat Youtube-csatornáján próbálta csillapítani azt ismételgetve, hogy végre „rendezett helyzetet” hoz a készülő szabályozás. Azzal nyugtatta a bérlőket, hogy „maradhatnak a lakásokban, biztonságban érezhetik magukat”, és az új rendelet – igazodva a vonatkozó törvényhez – továbbra is megtartaná a szociális, költségelvű és piaci lakbérek rendszerét, ezeken belül pedig sávosan változna a fizetnivaló például az ingatlan komfortfokozata alapján.

Csakhogy a jövőben megvizsgálnák, valóban rászorulók-e, akik extrán olcsó bérleti díjat fizetnek szociális alapon. Az ilyen lakbérfelülvizsgálat törvényes és szükségszerű, viszont nyilván nem tetszik azoknak a bérlőknek, akik fennakadhatnak az ellenőrzésen, és így elveszítenék a sokszor évtizedekkel ezelőtt megszerzett lehetőséget az olcsó bérlakásra. A másik szigorítás az lenne, hogy akinek van saját lakása, annak többé nem jutna bérlakás, kivéve, ha hajlandó érte piaci alapon a legmagasabb díjat ajánlani.

Azon viszont már érthetően akadtak ki a kerületi bérlők, hogy mégsem vásárolhatnák meg a bérleményeket, amit Váradiné Naszályi Márta azzal magyaráz tájékoztatójában, hogy ezek az ingatlanok „az eladhatatlan törzsvagyon” részét képezik, ezért „ha akarnák sem tudnák eladni”. Csakhogy a helyiek szerint a közösen induló ellenzék, illetve a polgármester még jelöltként nem ezt ígérte, a programban valóban ott szerepel, hogy azok a bérlők, akik a 90-es évek lakásprivatizációjakor nem vásárolhatták meg a bérleményüket, ebben az önkormányzati ciklusban ezt a lehetőséget megkapják.

Sorban állnak a lakásokért

Váradiné Naszályi Márta most már úgy fogalmaz, hogy még ha lehetne, akkor sem szeretnék értékesíteni az önkormányzati lakásállományt, mert az a céljuk, hogy „minél több ember számára” tudjanak megfizethető bérlakásokat biztosítani a kerületben. Hiszen ahogy már több helyen is elmondta, hivatalba lépése óta folyamatosan kapja a megkereséseket, sorban állnak az emberek az önkormányzati lakásokért, „köztük rendőrök, tűzoltók, ápolók és tanárok”. Úgy tűnik, a Pala utca 8. szám alatti bérlakás megüresedésére még minimum 2023-ig várniuk kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint három évre bezár a párizsi Pompidou Központ

Több mint három évre bezár a párizsi Pompidou Központ

Megcsinálták az emberként sakkozó mesterséges intelligenciát, ön is kipróbálhatja

Megcsinálták az emberként sakkozó mesterséges intelligenciát, ön is kipróbálhatja

Magyar futballedző még nem kapott akkora lehetőséget, mint most Dárdai Pál

Magyar futballedző még nem kapott akkora lehetőséget, mint most Dárdai Pál