szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ügyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emeltek vádat egy férfi ellen.

A vádirat szerint a vádlott üzemeltette cégén keresztül azt az érsekcsanádi idősotthont, ahol 11 ápolásra szoruló idős ember gondozását végezték. Az idősotthon 88 éves lakója tavaly március 31-én este a tévét nézte a konyhával egy légtérben lévő étkezőben, ahol szén-monoxid halmozódott fel, mivel a kazán kéménybekötése szabálytalan volt, a helyiség pedig nem szellőzött megfelelően.

Az idős nő közepes fokú szénmonoxid-mérgezést szenvedett és eszméletét vesztette, emiatt elesett és beütötte a homlokát – ezek 8 napon belül gyógyuló sérülésnek minősülnek.

Az ügyészség szerint a mérgezés azért következett be, mert a vádlott 2019 őszén engedély nélkül bővítési, gázkészülék- és gázvezeték-szerelési munkákat végzett: az étkezővel egy légtérben lévő konyhából egy rézcsővel szabálytalanul, a nyílászáró nélküli kamrába vezető leágazást készített. A kamrában egy nyílt égésterű, az égési levegőt közvetlenül a helyiségből vevő, az égésterméket a helyiségbe juttató, fűtésre szolgáló gázkazánt és vízmelegítőt szerelt fel.

A férfi a szabálytalan átalakítás során a gázkazán csövének nem alakított ki megfelelő kéményt, hanem az oldalfalon egy szellőzőkürtőbe csatlakoztatta. A füstcsövet úgy kötötte be, hogy a szellőzőkürtőn lévő kerámia szellőzőrácson lyukat ütött. A szellőzőrács és a cső közötti részeket rongyokkal tömködte ki, amin így füstgázzal kevert levegő áramolhatott vissza a kürtőbe.

Az ügyészség a férfit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja, és tárgyalás mellőzésével pénzbüntetés kiszabását indítványozza a Bajai Járásbíróságnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Titkosszolgálattal vadásznak majd a hálapénzes orvosokra

Titkosszolgálattal vadásznak majd a hálapénzes orvosokra

Műholdra szerelte egy DSLR fényképezőjét a Canon, onnan fotózták le a Földet

Műholdra szerelte egy DSLR fényképezőjét a Canon, onnan fotózták le a Földet

Meghalt a csernobili atomkatasztrófa tűzoltásának parancsnoka

Meghalt a csernobili atomkatasztrófa tűzoltásának parancsnoka