szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztató plakátkampányt indít, ezzel szeretné felhívni arra a választók figyelmét arra, hogy a kormány súlyos összegeket von el a fővárostól.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„Világossá kell tenni mindenkinek: a városaink kifosztása nem kormányzás” – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester azt követően, hogy hétfői online sajtótájékoztatóján bejelentette: Budapest több kerülettel közösen tájékoztató kampányt indít.

A tájékoztatón Karácsony a kampány céljai között említette, hogy tájékoztatást adjanak a fővárosiaknak a közszolgáltatások működéséről, Budapest pénzügyi helyzete kapcsán világossá tegyék, aggódnak a közszolgáltatásokért, valamint erősítsék a közösséget. Hozzátette: azért is indítják a kampányt, hogy

a budapestiek megmutassák erejüket „adott esetben a kormányzati intézkedésekkel szemben is”, azért, hogy „rá tudjuk bírni közös erővel a kormányt” arra, hogy függessze fel a megszorításokat.

Karácsony szerint Budapest közösségének erejére „nagy szükségünk lesz a következő időszakban”, hiszen továbbra is

három válságjelenséggel kell küzdeni egyszerre: a koronavírus-járvány és a gazdasági válság mellett „az önkormányzatokat érintő kormányzati megszorításokkal”.

A gazdasági válságról szólva a főpolgármester kiemelte: a város közszolgáltatásai azért is működhetnek, mert a budapestiek közvetlenül is hozzájárulnak ehhez, ezért arra kérik őket, hogy vásároljanak majd bérletet vagy jegyet, amikor újra „nyugodtan, bárki használhatja” a közösségi közlekedést.

A kampányban többek között felhívják a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány következő szakaszában a leghatékonyabb védekezés az oltás, ezért arra buzdítanak mindenkit, amint lehetőség nyílik rá, oltassák be magukat.

A kormányzati megszorításokról szólva arról beszélt,

a kampány konkrét célja, hogy meggyőzzék a budapesti vállalkozásokat, ha tehetik, fizessék be az iparűzési adó teljes összegét.

„A többi között az ő döntésükön fog majd múlni, hogy a város kihúzza-e az idei, nagyon nehéz évet” – jegyezte meg Karácsony Gergely.

Nem csak lehetőségünk, de kötelességünk is a köztájékoztatás. Ezt tesszük most, újszerű eszközökkel és új felületeken....

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. január 18., hétfő

Bejegyzésében a főpolgármester kitért arra is, hogy a járvány és a kormány megszorító intézkedései miatt a fővárosnak több tervét is újra kellett gondolnia. Vannak azonban dolgok, amelyekről nem hajlandóak lemondani, ezek közé tartozik például a Lánchíd felújítása, vagy az elektromos trolik beszerzése – magyarázta. „Soha nem fogok lemondani arról, hogy minőségi közszolgáltatásokat nyújtsunk a budapestieknek. Mindazt, amiről a most induló kampányban beszélünk” – zárta posztját a főpolgármester.

Karácsony Gergely: Inkább menjen csődbe a főváros, mint hogy szüneteltesse a közszolgáltatásokat

Budapest főpolgármestere egyeztetett a kormánnyal az elvont iparűzési adó miatti kompenzációról, majd sajtótájékoztatón jelentette be, hogy semmire nem jutottak.

Karácsony szavaira a Fidesz budapesti szervezete úgy reagált: továbbra is csak panaszkodik a főpolgármester, és rosszindulatú kampányt folytat a kormány ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elítélték a tíz ember halálát okozó torontói gázolás elkövetőjét

Elítélték a tíz ember halálát okozó torontói gázolás elkövetőjét

Sok sikert kívánt az országos kórházi főigazgató a távozó egészségügyi dolgozóknak

Sok sikert kívánt az országos kórházi főigazgató a távozó egészségügyi dolgozóknak

Fogászati röntgennel lestek bele felbontatlan levelekbe brit kutatók

Fogászati röntgennel lestek bele felbontatlan levelekbe brit kutatók