111 újabb áldozata van a koronavírusnak

111 újabb áldozata van a koronavírusnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Augusztus óta csak karácsonykor teszteltek olyan keveset, mint most. Alig több, mint ezer fővel, de csökkent az aktív esetszám, az elhunytak napi száma három nap után tért vissza száz fölé.

111 újabb áldozata van a koronavírusnak Magyarországon, velük együtt 11 520-ra nőtt a járvány áldozatainak száma – derül ki a járványügyi tájékoztató honlap adataiból. Az áldozatok napi száma három nap után van újra 100 fölött, az elmúlt egy hétben napi átlagban 95-en haltak meg a koronavírus miatt.

Mindössze 5130 tesztet végeztek el, ennél kevesebb teszt az elmúlt hónapokban egyedül a karácsony utáni napokban került be a statisztikába, azelőtt pedig legutoljára tavaly augusztus végén. Így aztán hiába igaz az, hogy az 573 újabb fertőzött annyira kevés, amennyinél kevesebbet egy napon utoljára szeptember 12-én találtak, ez az adat már-már értelmezhetetlen az alacsony tesztszám miatt. Eközben 1474 embert minősítettek gyógyultnak,

így az aktív esetszám 1012-vel, 109 841-re csökkent.

Ennyire kevés aktív fertőzött utoljára a második hullám felfutó időszakában, 2020. november 14-én volt.

Koronavírus-járvány Magyarországon
Infogram

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a tesztelés akkor ad megbízható képet a járványhelyzetről, ha az elvégzett tesztek legfeljebb 5 százaléka pozitív. Ez az arány most 11,17 százalék, tavaly szeptember 9-e óta csak azon a két napon volt 5 százalék alatt, amikor a tömeges tesztelésből származó közel 200 ezer tesztet egyszerre írták be a statisztikába. Az elmúlt egy hét minden napján legalább 10 százalék alá lement, most már ez sem jött össze.

Így aztán többet elmond a járványról az, hogy mi történik a kórházakban: ott most 4445 koronavírusos beteget kezelnek, pontosan ugyanannyit, mint egy napja. Az egy héttel ezelőtti 5000 körüliről az ő számuk január 15-én esett le 4400 környékére, minimális változásokkal azóta is ott stagnál. Közülük 309-en vannak lélegeztetőgépen, az egy nappal korábbinál 21-gyel kevesebben. Ezekbe a számokba nem tartoznak bele azok, akik koronavírus-gyanús betegként vannak kórházban, de még nem lett pozitív teszteredményük.

Oltást az előző egy napon 6501 ember kapott, összesen már 129 689-en. 1643-an vannak, akik már a második oltásukat is megkapták. A kormány napok óta azt hangoztatja, hogy az uniós beszerzésből érkezett vakcinákat szinte teljesen elhasználtuk, ez mostanra lett igaz. A következő szállítmány már ma érkezik.

Hozzászólások