szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fjodor S.-t bűnügyi felügyelet alá helyezték azzal a feltétellel, hogy havonta személyesen jelentkezik a rendőrségen. Egy ideje ezt már csak telefonon tudja megtenni, mert Ukrajnában tartózkodik.

Gyakorlatilag áll a Hableány kirándulóhajó elsüllyedésének ügyében indult nyomozás, mert nem tudják kihallgatni a Viking Idun ukrán kapitányát. Fjodor S. a koronavírus-járvány miatt ugyanis Ukrajnában ragadt – írja a Magyar Nemzet.

A Viking Idun a Hableányt felborító Viking Sigyn testvérhajója, amely nem sokkal a tragédia után elhaladt annak helyszínén. A hajó kapitányát tavaly januárban 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt vették őrizetbe a rendőrök. A letartóztatását kezdeményezték, a bíróság azonban enyhébb kényszerintézkedést mellett döntött: bűnügyi felügyelet alá helyezte. A büntetőeljárásról szóló törvény pedig – olvasható a cikkben – nem írja elő kifejezetten, hogy ez nem hajtható végre külföldön. Fjodor S. így szabadon mozoghatott világszerte, azzal a feltétellel, hogy minden hónap első hetében adott napon személyesen jelentkezik az V. kerületi rendőrkapitányságon.

Amikor járvány miatt leállt a dunai hajózás, az ukrán kapitány hazautazott, és azóta nem jelent meg személyesen a magyar rendőrségen – derül ki a lapból, amely hatósági forrásra hivatkozva azt írta: a férfi ügyvédjén keresztül a bíróság által megszabott időpontban telefonon jelentkezik, kihallgatni azonban így nem tudják.

A nyomozást 2022. január 30-ig kell lezárni, a rendőrség ezt Fjodor S. távollétében is megteheti, és elküldheti az iratokat az ügyészségnek – emlékeztetett a Magyar Nemzet.

A Viking Idun kapitánya meggyanúsításakor tagadta, hogy tudta, emberek vannak a vízben, a bizonyítékok szerint azonban a Sigynt irányító Jurij S. rádión elmondta neki, hogy elgázolhatott egy hajót. Szakértők nem zárták ki eddig, hogy a tragédia 28 áldozata közül akadt, aki akkor vesztette életét, amikor az Idun röviddel az ütközés után áthaladt az elsüllyedt Hableány felett.

A Sigyn katasztrófa okozásával és segítségnyújtás elmulasztásával vádolt kapitányának pere február 18-án folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

A Hableány 2019. május 29-én süllyedt el a Dunán, a budapesti Margit híd közelében, miután a Viking Sigyn szállodahajó nekiütközött. A nagyobb hajó maga elé forgatta a kisebbet, majd a víz alá tolta. A Sigyn után nem sokkal lemaradva érkezett a helyszínre az Idun, de nem kezdett bele a mentésbe. A tragédiának 28 halálos áldozata van: dél-koreai turisták és a kétfős magyar személyzet. Egy elhunyt holttestét azóta sem találták meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hat olyan város is van, ahol most nem jó a szabadban lenni

Hat olyan város is van, ahol most nem jó a szabadban lenni

Előállították a vadászt, aki a levegőbe lőve próbált elzavarni egy kutyasétáltatót

Előállították a vadászt, aki a levegőbe lőve próbált elzavarni egy kutyasétáltatót

Már közel 19 millió oltást beadtak Nagy-Britanniában

Már közel 19 millió oltást beadtak Nagy-Britanniában