szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tavaly július óta érvényben lévő új tb-törvény értelmében több mint hathavi járulékfizetés elmaradása esetén az érintett TAJ-száma érvénytelenné válik.

A párbeszédes Tordai Bence írásbeli kérdést tett fel a kormánynak, pontosabban Kásler Miklós Emmi-miniszternek. A képviselő arról érdeklődött, hogy

Hányan veszítették el az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való jogukat január 1-jével?”

Tordai a korábban megszavazott és Áder János államfő által aláírt új tb-törvény miatt fordult kérdésével a kormányhoz. A beadványra válasz is érkezett, igaz, nem Káslertől, hanem Rétvári Bencétől.

A parlamenti államtitkár azt közölte, hogy az új szabályozás alapján az ingyenes ellátásra való jogosultság csak akkor szűnik meg, ha az érintett a NAV többszöri felszólítására sem fizeti meg a járulékokat, a tartozás összege pedig meghaladja annak hathavi mértékét.

Ugyanakkor, folytatta Rétvári, a rendelkezés hatálybalépése óta még nem telt el az az időszak, amely alapján a TAJ-számokat érvénytelenítették volna. “A hat hónap befizetése 2021. január 12. napjáig esedékes, de mivel a jogszabályi rendelkezés hathavi járuléktartozást meghaladó tartozásról rendelkezik, így az első ilyen barna lámpás személy 2021. február 12. után várható” – írta az államtitkár, hozzátéve, hogy így a Tordai kérdésére adott válasz – most – nulla fő.

A megváltozott tb-törvény korábban nagy vitát váltott ki, a kormány azonban állította: az újfajta rendszer átlátható és biztonságos. A társadalombiztosítás az egész hazai lakosságot felölelő kockázatközösség, de ez sem lehet indok arra, hogy a befizetéseket időben teljesítő tagok finanszírozzák a nem fizetők ellátását – mondta korábban a kormányközeli Magyar Nemzetnek Izer Norbert, a pénzügyi tárca adóügyi államtitkára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cseh csúcsmodell: Magyarországon a 280 lóerős új Skoda Superb

Cseh csúcsmodell: Magyarországon a 280 lóerős új Skoda Superb

Financial Times: Amerikából szerezne be AstraZeneca-vakcinát az Európai Unió

Financial Times: Amerikából szerezne be AstraZeneca-vakcinát az Európai Unió

Elhunyt Németh János, az Alkotmánybíróság egykori elnöke

Elhunyt Németh János, az Alkotmánybíróság egykori elnöke