szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pénteken 29 igen, 9 nem és 1 tartózkodás mellett szavazták meg a szenátorok, hogy az egyetem kezdeményezze a modellváltást.

Támogatta a modellváltást pénteki szavazásán a Pécsi Tudományegyetem szenátusa. A tagok 29 igen, 9 nem és 1 tartózkodás mellett döntöttek így, közel kétórás vita után. A megszavazott határozat értelmében kezdeményezni fogják az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál, hogy állami alapítású közhasznú alapítványi fenntartásba kerüljenek át.

A határozatban többek között feltételként fogalmazták meg, hogy a fenntartó alapítvány kuratóriumának legalább héttagúnak kell lennie, a tagokat az egyetem javaslata alapján kell kijelölni, az egyetem majdani alapító okiratát jóvá kell hagynia a szenátusnak, illetve az egyetemnek részt kell vennie mind saját, mind az alapítvány alapító okiratának kidolgozásában, valamint hogy a munkavállalókat kollektív szerződéssel kell majd alkalmazni, és a klinikán dolgozóknak is meg kell kapniuk az egészségügyi béremelést.

A szavazás előtt a testület elfogadta, hogy kétharmados többséghez köti a döntést. Név szerinti szavazást is kért az egyik szenátor, de ezt nem szavazták meg (azt, hogy ki hogyan szavazott, utólag vissza lehet keresni).

“Egy ajánlatot kaptunk, nem ezüsttálcán és glasszékesztyűben, hanem ott hever a lábunk előtt és le kell érte nyúlnunk, persze el is mehetünk mellette. Mindkét döntésnek vannak előnyei és kockázatai" – mondta a szenátusi ülés kezdetén Miseta Attila rektor, aki jelezte, ő támogatni fogja az előterjesztést, mert új lehetőségek nyílnak ki, és a kapcsolódó kockázatok eltörpülnek amellett, amit nyerni lehet a váltással.

A szavazást megelőző vitán szóba került, hogy rövid az idő, sok a bizonytalanság, kétségesek a garanciák, de a hozzászólók arról is beszéltek, hogy a jelenlegi rendszer sem jó, az átalakulás nem fog lényeges hátránnyal járni, és lehet, hogy ez egy soha vissza nem térő alkalom.

Ugyancsak pénteken szavazott a kérdésről a Szegedi Tudományegyetem szenátusa, ahol szintén támogatták a modellváltást.

Debreceni Egyetem már a múlt héten kezdeményezte a modellváltást, egyhangúlag döntött a kérdésben a szenátus. A szavazás eredményéről szóló közleményben hangsúlyozták, hogy a kezdeményezés elfogadását széles körű és intenzív egyeztetés előzte meg, az intézmény 22 professzora azonban azt írta: ilyesmi nem történt. Csütörtökön a Semmelweis Egyetem szenátusa is a modellváltás mellett voksolt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ballai Vince Itthon

Az orvostörvény élesedése előtt modellváltásba hajszolnák az orvosképző egyetemeket

Nagy hajtásban, hetek alatt vezényelnék le az egyetemi modellváltást az orvosképzést nyújtó egyetemeknél. Bár az intézmények hivatalosan maguk kérhették ezt, több jel is arra utal, hogy valójában belehajszolják őket a nagyobb önállósággal, több pénzzel és régiós vezető szereppel kecsegtető, de végső soron az autonómiájukat fenyegető váltásba. Mindezt lehetőleg még azelőtt sínre tennék, hogy élesedne az orvosok jogállásáról szóló törvény. A kérdésről csütörtökön dönthet két egyetem szenátusa is, Pécsen például cikkünk megjelenésekor kezdődik az ülés, ahol az ellentmondások miatt a rektor inkább levette napirendről a kérdést.