szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A ma reggeli adatok is alátámasztják, hogy itt a harmadik hullám – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az operatív törzs üléséről érkezett Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorába, ahol elmondta, a ma reggeli adatok alátámasztják, hogy itt a harmadik hullám.

A friss számokat is bemondta, aszerint 3093 új fertőzöttet találtak, 110 ember hunyt el, akik átlagéletkora 76 év volt, 4024-en vannak kórházban, 352-en pedig lélegeztetőgépen. Csütörtökön már 2800 fölött volt az új fertőzöttek száma, viszont december 23-a óta nem volt ilyen magas az adat.

Orbán szerint

a tendencia rossz, meredeken emelkednek a számok.

Ráadásul most veszélyes pillanatban vagyunk, hiszen már beindultak az oltások, elkezdődött a konzultáció az újraindításról, meg mindenki szabadulna is, és közben beesett a harmadik hullám. Két görbe fut egymás mellett: a beoltottaké és a harmadik hullám görbéje. Amelyik gyorsabb lesz, az dönti el a sorsunkat.

Ha az oltás lesz gyorsabb, többen kérnek vakcinát, életeket nyerünk, ha a harmadik hullám görbéje lesz az erősebb, életeket vesztünk.

Orbán szerint az egészségügy jól bírja és bírni is fogja a terhelést. A tartalékok nagyok, az operatív törzs ülésén azt hangzott el, hogy ha 20 ezer embernek kellene covidos ellátást biztosítani, erre is képesek lennének.

A kérdés, lesz-e elég vakcina, hogy kompenzálják ezeket a fertőzöttségi adatokat – veti közbe Nagy Katalin műsorvezető, mire Orbán azt mondja, hogy most több mint 391 ezer legalább egyszer beoltott van, ami hamarosan 441 ezerre fut fel.

Onnan lesz egy nagy ugrás, mikor 8-10 nap alatt több mint 650 ezer embert oltanak be. Így március elején 1,225 millió beoltottnál tartunk majd, április elején a szám eléri a 2,825 milliót – sorolta Orbán, hozzátéve, hogy ez azt jelenti, hogy aki máig regisztrált a vakcinainfón, azt be is tudják oltani. Mindenkit biztatott a jelentkezésre.

Orbán megint arról beszélt, a helyszínen tudja meg az ember, milyen oltást kap (ennek ellenkezőjét mondta az Emberi Erőforrások minisztériuma, Gulyás Gergely pedig a hvg.hu kérdésére kimagyarázta az egészet), lehet a vakcinára nemet mondani, de most megnyugtatott mindenkit, ettől nem esik ki, majd értesítik, ha olyan lesz, amilyet szeretne.

De fontos, figyeljen oda mindenki, fölfutó harmadik hullám van, a kockázat komoly - folytatta. Orbán azt kérte, az emberek ne indulatból döntsenek a vakcináról, mert az az életükbe kerülhet. Európai összevetésben ma Magyarországon van a legtöbb oltásra alkalmas vakcina, egy hasonló méretű uniós országhoz képest májusra 3,5 millióval több embert lehet beoltani itthon.

Mi az oka az ugrásnak – kérdezi Nagy. Kellő szerénység mellett Orbán azt mondja, mi gondolkodunk, a magyaroknak gyors az észjárása. Szerinte Szijjártó Péter figyelmeztetett arra még novemberben, hogy most a vakcinákért lesz verseny, időben kell elindítani a tárgyalásokat, hogy jusson elég. Az nem nagyon érdekli Orbánt, hogy a többiek (az EU) mit szól hozzá, most a magyar életeket kell megmenteni.

Plusz szerinte vállalni kell a kockázatot. Az elején kritizálnak, csipkednek, de rájönnek, hogy nekik is kell vakcina. Most a németektől kezdve mindenki az orosz vakcina befogadásán dolgozik, eljön majd az idő, mikor a kínain is fognak – mondta a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy mikor lehet elkezdeni használni itthon a kínai vakcinát, azt mondta, "mindannyian Müller Cecília kezében vagyunk". Mikor Orbán erre rákérdezett, a tiszti főorvos azt mondta, "jól haladok," legutóbb még nem volt ennyire optimista. Időpont ügyben mindenesetre még nem mert állást foglalni.

Miért támadja az ellenzék a konzultációt – jön a következő kérdés. Orbán szerint ez hatalmi reflex, Lenintől Kádárig tartó politikai hagyomány: ők a hatalom mesterei, akik nem ismernek könyörületet, letaposnak mindenkit, betegeket és halálos betegséggel fenyegetett embereket, ha úgy gondolják, annak árán könnyebben kerülhetnek kormányra. Orbán szerint a baloldal ismét nyíltan megtagadta az együttműködést és túl messzire mentek.

A konzultáció után is a kormányé marad a döntés felelőssége, nem akar kibújni a felelősség alól – hangsúlyozta Orbán, de azért azt tartja jó döntésnek, amibe minél több embert be lehet vonni. A konzultáció lényegi kérdéseket tartalmaz, ezen gondolkozik hetek-hónapok óta. Ha a harmadik hullámot le tudjuk törni, jöhet a nyitás – mondta Orbán.

A műsor végén a V4-es együttműködésről beszélnek, amely 30 évvel ezelőtt alakult ki. Nagy azt kérdezte, betölti-e hivatását a közösség, mire Orbán azt válaszolta, próbált írni egy cikket a Magyar Nemzetbe, "ez talán meg is jelent", majd két nappal ezelőtt Krakkóban volt egy fantasztikus találkozó is. Elmondta, közvetlen összeköttetést akar Lengyelországgal, ami autópályát, vezetékeket jelent.

Nyugat-Európa biztos nem örül, hogy egy erős szövetség jön létre, de hogy eljött az Európai Tanács elnöke, azt jelenti, hogy oda kell figyelnie Brüsszelnek arra, mit csinál Kelet-Európa – veti közbe Nagy. Erre Orbán azt mondja, a V4-ek Németország elsőszámú gazdasági partnere, a V4-eket senki sem becsüli már le, itt lesz a leggyorsabb növekedés. Úgy tartja, a nyugatiak biztonsága még mindig azon múlik, hogy a Kelet-európai országok hogyan állnak helyt, még akkor is, ha Nyugat-Európában kinyitották a hátsó kapukat a migránsok előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tartályépítő céget vesz Csányi Sándor, de ez nem OTP-s ügy

Tartályépítő céget vesz Csányi Sándor, de ez nem OTP-s ügy

Gulyás: Következőnek a papok és lelkészek kapnak oltást

Gulyás: Következőnek a papok és lelkészek kapnak oltást

Különleges megoldást talált ki a Xiaomi, hogy lehűtse az összecsukható Mi Mix Foldot

Különleges megoldást talált ki a Xiaomi, hogy lehűtse az összecsukható Mi Mix Foldot