szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vizsgák híre lényegében egy MTI-közleményen keresztül robbant be a köztudatba.

Márciusban több tízezer diáknak kellene közlekedési alapvizsgát tennie, miközben az erről szóló tájékoztatást nem vitték túlzásba. Az HVG oktatási szakportálja, az Eduline szerint a múlt héten bejelentett alapvizsga egyáltalán nem szerepel a tanév rendjéről szóló Emmi-rendeletben, pedig a felméréseket ott rögzíteni szokták.

A hír egy MTI-közleményen keresztül robbant be a köztudatba, amelyet az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosi iroda jegyez. Ebben úgy fogalmaznak, hogy a teszt a 4-5. évfolyamon "elvárt", míg a 6-7. évfolyamon ajánlott. A visszajelzések alapján a tanárok sem kaptak sokkal több tájékoztatást a vizsgáról.

A teszt célja, hogy felmérjék: mennyire ismerik a diákok a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályait. Azok, akik legalább 80 százalékos eredményt produkálnak, névre szóló tanúsítványt kapnak. Ha valakinek nem sikerül teljesíteni a vizsgát március elején, akkor a tavaszi szünet után, április 19-30. között újra próbálkozhat.

A  témában egy úgynevezett Közlekedő kisokos munkafüzet is készült, az illetékesek pedig úgy tervezték, hogy a 4-6. osztályos tanulók idén tesznek alapvizsgát, de a járvány közbeszólt. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az év elején pedig úgy nyilatkozott: "így a Klebelsberg Központtal és az eKréta honlap szerkesztőivel abban egyeztünk meg, hogy ebben a tanévben kísérleti jelleggel mindenképpen megszervezzük azt március elején".

A portál az ügy miatt megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI) és az Oktatási Hivatalt (OH) is. Arra voltak kíváncsiak, mikor tájékoztatták az iskolákat és a tanárokat a közlekedési alapvizsga részleteiről, de azt is meg szerették volna tudni, hogyan lehet egy olyan vizsga elvárás, amely nem is szerepel a tanév rendjében. Az OH azt a választ adta, hogy nem illetékesek a kérdésben, a minisztérium úgy fogalmazott, “a Nemzeti Alaptanterv a közlekedési ismereteket is rögzíti, mint az iskolában tanítandó tartalmat, ugyanakkor nincs olyan jogszabály, ami kötelezővé tenné a tanulók számára egy úgynevezett közlekedési alapvizsga letételét”:

Vagyis az "elvárt" vizsga nem kötelező – összegez az Eduline.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ellenállóbb lehet a vakcinákkal szemben a koronavírus brazil mutációja

Ellenállóbb lehet a vakcinákkal szemben a koronavírus brazil mutációja

Nagy tudású, ingyenes videószerkesztő került az androidos Google Fotókba

Nagy tudású, ingyenes videószerkesztő került az androidos Google Fotókba

Nem tett vallomást a George Floyd meggyilkolásával vádolt rendőr

Nem tett vallomást a George Floyd meggyilkolásával vádolt rendőr