szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európai Bíróság által elkaszált civiltörvényre hivatkozva akart a Tempus Közalapítvány egy nyilatkozatot aláíratni a pályázókkal.

A jövőben nem kell jogsértő nyilatkozatot tennie annak, aki Erasmus-pályázatot nyújtana be – írja az Emberség Erejével Alapítvány (EEA), akiknek a pályázatát korábban azért utasította el a Tempus Közalapítvány (TKA), mert nem voltak hajlandóak nyilatkozni arról, hogy külföldről támogatott szervezetnek minősülnek-e. A civilek 72 ezer eurótól (26 millió forinttól) estek el a döntés miatt.

A pécsi alapítvány az Európai Bíróság júniusi döntésére – amely kimondta, hogy a civil szervezetek külföldi finanszírozásának korlátozása sérti az uniós jogot – hivatkozva tagadta meg a nyilatkozat aláírását.

Az Emberség Erejével Alapítvány szerdán azt közölte, hogy a pályázatok benyújtandó mellékletei közül február elején eltűnt a szóban forgó dokumentum, de levélben is rákérdeztek a fejleményre. A TKA a válaszában egyértelművé tette, hogy nem kell már az ominózus nyilatkozatot megtenniük a pályázóknak és a jövőre vonatkozóan is felhagytak a gyakorlattal.

Az EEA szerint ez azt jelenti, hogy "felhagytak az Európai Unió jogrendjét sértő, diszkriminatív ügynöktörvény jogellenes alkalmazásával, és az európai értékek erősítését hivatott forrásokra pályázóknak már nem szabják feltételül a nyilatkozat megtételét".

Az Európai Bizottság (EB) januárban vizsgálatot indított az alapítvány ügyében. Február közepén pedig az EB úgy döntött, hogy megindítják az újabb kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben a civil szervezetek ügyében, mert a magyar kormány nem hajtotta végre az Európai Bíróság ezzel kapcsolatos döntését.

Eljárást indít Brüsszel Magyarország ellen, mert a kormány nem tett eleget egy bírósági ítéletnek

Sosem volt fontosabb Magyarországon az érthető és pontos tájékoztatás az Európai Unióról, mint most. Az EUrologus brüsszeli újságíró csapatának célja, hogy az Európai Unióval kapcsolatos hírekről és eseményekről közérthetően, pontosan és ha kell, kritikusan számoljon be, illetve elemzéseivel segítse az olvasót a tájékozódásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két koronavírus elleni gyógyszert is forgalomba akar hozni a brit kormány

Két koronavírus elleni gyógyszert is forgalomba akar hozni a brit kormány

Nyolcszor nagyobb valószínűséggel okoz vérrögöt a koronavírus, mint az AstraZeneca oltása

Nyolcszor nagyobb valószínűséggel okoz vérrögöt a koronavírus, mint az AstraZeneca oltása

Már ki lehet próbálni a MÁV új jegyautomatáit

Már ki lehet próbálni a MÁV új jegyautomatáit