szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke biztos abban, hogy eltávolítják a testület éléről.

Közérdekű bejelentéssel fordult Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez Tényi István a jobbikos Stummer János soron kívüli nemzetbiztonsági átvilágítása céljából – adta hírül a Magyar Nemzet. Tényi emellett feljelentést is tett a Központi Nyomozó Főügyészségen ismeretlen elkövető ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt.

A hivatásos feljelentőként emlegetett Tényi azután fordult Kövérhez és a vádhatósághoz, hogy Stummer János – a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke – egy, a Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta: olyan papírt adtak a kezébe, amelyből az derül ki, hogy a Puskás Aréna alá kifejezetten a miniszterelnök számára építenének alagutat, a beruházást pedig titkosítanák. Szerinte azért ezt az utat választották, mert „el akarták kerülni a botrányt, amit ez a hír okozhat”.

Stummer a hvg.hu kérdésére később pontosította azt a videóban elhangzott kijelentését, hogy kifejezetten Orbán Viktornak építenének alagutat. Megkeresésünkre azt mondta: védett személyek ki- és beléptetésére szolgálna az alagút, azok keresztül mennének a stadionba és távoznának onnan, megkerülve a tömeget.

Az ügyben megkerestük a Miniszterelnökséget is, amelynek sajtóirodája a Puskás Aréna Facebook-oldalára irányított bennünket. Az ott publikált közlemény szerint a stadion úgy kapott engedélyt, hogy fél év után felül kell vizsgálni, jól működik-e a hazai és külföldi védett személyek oda- és onnan elszállítása. A vizsgálat pedig azt állapította meg, hogy a legjobb az lenne, ha „a védett személyek, kiemelt vendégek, előadók autós közlekedési útvonala nem keresztezné a több tízezres közönség gyalogos útvonalát, célszerű e közlekedési utakat fizikailag elkülöníteni”. A tervezett megoldás egy mindösszesen 50 méter hosszú autós aluljáró.

A projekt titkosítását pedig a közlemény szerint azért kezdeményezték, hogy a rövid aluljárót nemzetbiztonságilag kockázatmentesen lehessen megépíteni.

„Amikor a nyilvánosság elé álltam, számoltam minden jogi és politikai következménnyel. Azt szinte biztosra veszem, hogy a bizottság éléről a kétharmad eltávolít majd, és azt is, hogy bíróság elé állítanak a véleményem és cselekedetem miatt. Ezeket a következményeket viszont büszkén vállalom, mert ez az erkölcsileg egyetlen helyes viselkedés a részemről” – idézte a csütörtöki Blikk a jobbikos politikust.

Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy leváltják-e Stummert a nemzetbiztonsági bizottság éléről. Arról beszélt, nehéz eldönteni, hogy az álhírterjesztés vagy a titkos adat nyilvánosságra hozása a súlyosabb. A Puskás Aréna érveit idézte vissza, ráerősítve arra, hogy az alagútra nem a magyar védett vezetők miatt van szükség, nemzetközi állami és sportvezetők is érkeznek az Arénába.

Gulyás szerint az üggyel Stummer a Jobbik elnökének autóbalesetéről akarta elterelni a figyelmet, az ugyanis szerinte elég nagy botrány. A kormányoldali média hírei után Gulyás arról beszélt, Jakab Péter sofőrje az egyik választókerületi elnök, aki korábban Auschwitzban a győzelem jelét mutatta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
5500 forintot rabolt egy 15 éves lány Budaörsön

5500 forintot rabolt egy 15 éves lány Budaörsön

A rendőrök élesztettek újra egy 15 éves fiatalt a Király utcában

A rendőrök élesztettek újra egy 15 éves fiatalt a Király utcában

Országos akcióban segítik a szegénységben élők regisztrációját az oltásra

Országos akcióban segítik a szegénységben élők regisztrációját az oltásra