szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság alelnöke közölte, hogy a testület átfogóan kívánja megvizsgálni a magyarországi jogállam helyzetét.

„Számomra a magyarországi helyzet a legaggasztóbb. Ezt már sokszor elmondtam diplomatikus, és kevésbé diplomatikus nyelven. Továbbra is úgy vélem, hogy az egy beteg demokrácia” – mondta a Népszava szerint az Európai Bizottság (EB) értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke egy szerdai videokonferencián. Vera Jourová a beszámoló szerint hozzátette: nincs demokrácia független igazságszolgáltatás, valamint szabad és tisztességes választások nélkül.

A cseh politikus azt is közölte, hogy az Európai Bizottság átfogóan kívánja megvizsgálni a magyarországi jogállam helyzetét, nem csupán egy-egy jogsértőnek ítélt törvényre kíván reagálni.

„Értékelnünk kell a teljes képet, az igazságszolgáltatás, a média, a civil szervezetek, az oktatás helyzetét. Ha a kedvezőtlen folyamatok összeadódnak egy tagállamban, akkor súlyos csorbát szenved a demokrácia, márpedig a demokratikus elvek betartását minden országtól elvárjuk” – közölte Jourová, és azt is kijelentette, hogy az uniós források kifizetését a jogállami normák teljesítéséhez kötő, már hatályban lévő rendeletet alkalmazni fogják azután, hogy az EU Bírósága várhatóan az év végén ítéletet mond a jogszerűségéről.

Az EB alelnöke tavaly szeptemberben, a német Der Spiegelnek adott interjúban egyszer már beteg demokráciának nevezte a magyarországi rendszert. Erre reagálva Orbán Viktor miniszterelnök levélben kérte a testület elnökét, Ursula von der Leyent, hogy váltsa le Jourovát, aki ezt elutasította.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Kovács Zoltán: Jourová hazudik, mert Soros embere

Az államtitkár a Twitteren reagált arra, hogy Vera Jourová a magyar médiaviszonyokról azt mondta, komoly aggályok vetődnek fel a szólásszabadság, valamint a független média munkafeltételeit illetően.

Arató László (EUrologus) EUrologus

A hét embere: Věra Jourová jogállamisági biztos, aki láthatóan Orbán idegeire megy

Az Európai Bizottság biztosa most a tagállamokban a jogállamiság érvényesülését vizsgáló jelentés ismertetésével került rivaldafénybe. A magyar helyzetről Jourová azt mondta, hogy Orbán Viktor beteg demokráciát épít. Orbán Viktor ezért a lemondását követelte. Jourová a magyar kormányfővel is jó viszont ápoló Andrej Babis miniszterelnök pártjában politizál, a Time magazin tavaly a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta. Portré.

A Belügyminisztérium szerint korai arról kérdezni, mire jó a védettségi igazolvány

A Belügyminisztérium szerint korai arról kérdezni, mire jó a védettségi igazolvány

Új kapcsoló az Instagramon: a felhasználó dönthet, akarja-e látni a lájkolásokat

Új kapcsoló az Instagramon: a felhasználó dönthet, akarja-e látni a lájkolásokat

Egyetemi beruházásokra költenek a járvány elleni védekezési alapból 3 milliárd forintot

Egyetemi beruházásokra költenek a járvány elleni védekezési alapból 3 milliárd forintot