szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kijött a rendelet a járványügyi szigorítás részletekről. Az egészségügy nem áll le.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Péntek délután megjelent a védelmi intézkedések szigorításáról szóló kormányrendelet, amely nemcsak azt szabályozza, hogy mely boltok lehetnek mégis nyitva, hanem kimondja azt is, a szigorítás

nem terjed ki a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatókra,

és a nagykereskedőkre sem. Előbbi azért lényeges, mert eddig Müller Cecília országos tiszti főorvos nem mondott semmit arról, hogy március 8-tól hogyan működik az egészségügy, leállítanak-e beavatkozásokat. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken azt mondta, a magánegészségügyet is bevonnák, erről a részletszabályok még nem jelentek meg. Cikkünk megjelenése után után Kásler Miklós felfüggesztette az egynapos sebészeti ellátásokat addig, míg a járványhelyzet ezt indokolja.

A rendelet szerint közterületen illetve nyilvános helyen mindenki köteles a többiektől legalább 1,5 méteres távolságot tartani, kivéve az egy háztartásban élőket. Minden településen kötelező lesz maszkot hordani (eddig ez csak a nagyvárosoknál volt előírás), de elég az orvosi, munkavédelmi vagy sima textil maszk, nem írták elő az FFP2-t. A hatévesnél kisebb gyerekek, az értelmi fogyatékosok és az autisták most is kivételek.

Egyénileg lehet sportolni - lehetőség szerint zöldterületen - egyedül vagy az egy háztartásban élőkkel közösen, de ott is 1,5 méter távolságot kell tartani a többiektől. Sportolás közben nem kell maszkot viselni. Ahogy azt már bejelentették, parkokba, arborétumokba és erdőkbe továbbra is lehet menni.

Az üzleteket, boltokat, szolgáltatókat érintő zárásokról ide kattintva, vagy az alábbi cikkünkben közöltük a részleteket.

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

Megjelent a Magyar Közlöny várva várt száma, így végre egészen pontosan megmondhatjuk, hogy mi is zár be hétfőtől.

A lényeg, hogy az élelmiszerboltok, drogériák, gyógyszertárak, dohányboltok nyitva maradhatanak. Vannak más kivételek is, a virágüzletek hétfőre még haladékot kaptak, a nőnapra tekintettel.

A szolgáltatások zárva lesznek, de a közlekedési és szállítási szolgálgatás nem áll le, ahogy a magánegészségügy (beleértve a szemüvegkészítést), a szociális szolgáltatás, a posta, a bank, a lottózó, a különböző szervízek és az ügyvédek sem. Állatorvoshoz, autókölcsönzőbe vagy mosodába is lehet majd menni.

A kaszinók, játéktermek bezárnak, ahogy az uszodák és fitnesztermek is. A létesítményeket csak versenyszerűen sportolók használhatják edzés vagy meccs miatt.

Aki megszegi a szabályokat, 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságra számíthat, a szabályt szegő intézményt vagy helyiséget legfeljebb egy évre be lehet záratni.

Az óvodákban rendkívüli szünet lesz, az általános iskolákban digitális oktatás jön, kollégiumok az igazgatók döntése szerint működnek április 7-ig.

A rendelet szabályozza azt is, hogy

munkahelyen történő munkavégzés rendelhető el azok számára, akiknek esetében ez feltétlenül szükséges, így különösen a koronavírus-világjárvány elleni védekezésben részt vevők, valamint azok számára, akiknek az elvégzendő munka jellege a lakó-, illetve tartózkodási helyükön történő munkavégzést nem teszi lehetővé.

Újdonság viszont, hogy a közigazgatásban dolgozók számára is home office-t rendeltek el, kivéve azokat, akik a védekezésben vesznek részt.

 

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet az országos lezárásról by HVG.hu on Scribd

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új modellt állított fel a rezisztens baktériumok terjedésére Röst Gergely

Új modellt állított fel a rezisztens baktériumok terjedésére Röst Gergely

Radar360: Visszautasított vakcinák és új klímacélok az EU-ban

Radar360: Visszautasított vakcinák és új klímacélok az EU-ban

Megvan, milyen néven és mikor nyit a volt Tilos az Á

Megvan, milyen néven és mikor nyit a volt Tilos az Á