Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A héten bezárt az ország, digitális oktatásra álltak át az iskolák, miközben a koronavírus-járvány harmadik hulláma alatt sorra dőlnek a fertőzöttségi rekordok és minden eddiginél többen vannak lélegeztetőgépen. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a további kormányzati döntésekről tájékoztatott a Kormányinfón.

A szerdai kormányülés után szokás szerint az ott született döntések ismertetésével kezdte a Kormányinfót Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, az ülésen csak és kizárólag a jávány elleni védekezéssel foglalkoztak, az adatok sajnos azt mutatják, hogy felfutó szakaszban van a harmadik hullám. A kormány ezért továbbra is mindenkit arra kér, hogy tartsa be a szigorú szabályokat, csak a kontaktusok csökkentésével lehet megakadályozni a további romlást.

Az oltás az egyetlen terület, amiről jó híreket tudnak mondani: a beoltottak száma 1 millió 150 ezer, a lakosság 11,34 százaléka már legalább egy oltáshoz hozzájutott. Ez az Európai Unióban a második legjobb adat. Néhány órával ezelőtt újabb 450 ezer oltóanyag ékezett meg Kínából, erről Orbán Viktor is posztolt a Facebookon.

COVID 2/121. 450.000 vakcina érkezett, ezzel újabb 450.000 ember életét tudjuk megmenteni. Regisztráljanak és...

Posted by Orbán Viktor on Thursday, 11 March 2021

Az idősek oltása húsvétig befejeződhet, de ez attól függ, hogy hányan regisztrálnak, őket is kérik, hogy oltassák be magukat. Köztük a legmagasabb az oltási hajlandóság, kétharmaduk regisztrált.

Gulyás mindenki figyelmét felhívta, hogy ne csináljanak politikai kérdést az oltásból, majd ugyanazzal a lendülettel ismét oltásellenességgel vádolta a baloldalt.

Akik Gyurcsány Ferenc miatt nem oltatják be magukat, meg is halhatnak - figyelmeztetett.

A kormányülésen foglalkoztak a vakcinaszerződésekkel is, az a döntés született, hogy

a kínai és orosz vakcinákra vonatkozó szerződéseket 24 órán belül nyilvánosságra fogják hozni.

Így kívánják erősíteni a közbizalmat.

A brüsszeli szerződéseket nem tudják nyilvánosságra hozni, a jelenleg lekötött számot nézve viszont azt biztosra tudják mondani, hogy a 18 év feletti lakosságot másfélszer be tudják oltani akkor is, ha mindenki kéri. A kormány emellett levélben fordul az Európai Bizottsághoz, hogy nyilvánosságra hozhassák az uniós szerződéseket is.

©

A gazdaságról is szó esett, Gulyás Gergely elismerte, hogy a szolgáltatószektorban nagyon sok embernek okoznak nehézséget a szigorú intézkedések. Senkit nem akarnak az út szélén hagyni, ezért kiterjesztették a bértámogatást minden érintett területre egész márciusra: mentesítik őket a munkáltatói járulék és szociális adófizetés, bérleti díj fizetése alól (állami vagy önkormányzati helyiségekben) és egész márciusra elengedik a kata fizetését. A tízmillió forintos újraindtási gyorskölcsön igénylésére is mindannyian jogosultak lesznek.

Az edddig kifizetett bértámogatások összege 50 milliárd 618 millió forint, mivel eddig összesen 50 milliárd 857 forintot igényeltek, ez majdnem 99 százalék.

Következnek a kérdések

A Magyar Nemzet kapta az első kérdést, de nem a járványhelyzet alakulásáról hanem a Demokratikus Koalícióról kérdeztek. Gulyás szerint valótlan állításokat tesz az ellenzéki párt, mert a kettős állampolgárok önmagában nem jogosultak Magyarországon oltásra, az csak azoknak jár, akiknek magyar TAJ száma van és itt fizetik a TB-t. A miniszter szerint a DK-nak le kellene állítania a kínai oltás elleni aláírásgyűjtést, mert minden ilyen akció hátráltatja a védekezést.

Az Európai Unióval a lehető legjobb viszonyra törekednek, de szomorú, hogy valótlant állítottak a Moderna beszerzésekkel kapcsolatban, ezért a magyar kormány minimum elvárna egy elnézést. Gulyás szerint ők szívesen nyilvánosságra hoznák az uniós vakcinák árát, de ezt nem tehetik. Elmondta viszont a keleti vakcinák árát:

az orosz vakcinából 2 adag 17 euróba (6200 forintba), a kínaiból 63 euróba (23 000 forintba) kerül.

(Egy ember beoltásához két adagra van szükség mindkettőből.)

Az egészségügyi szolgálati jogviszony következik, itt is számokat ismertet Gulyás: összesen 727 orvos nem írta alá az új szerződését, viszont 420 új belépő is érkezett, így "csak" 300 orvos hagyta el az állami ellátást, az egészségügyi szakdolgozókról viszont már nem mondott számot. Azt sem emítetette, hogy ők ezt a legsúlyosabb járványhelyzet idején tették, és akik maradtak, azok a hvg.hu-nak azt mesélték, hogy megalázottnak érzik magukat.

Maradók az egészségügyben: „Nyílt egy perspektíva az orvosok előtt, ezt sikerült most tönkretenni"

Megalázottnak érzik magukat, és keserű szájízzel írták alá új szolgálati jogviszonyukat a hvg.hu-nak nyilatkozó orvosok és egészségügyi dolgozók, akik maradtak a rendszerben. Az okok között nem csak a magasabb bér szerepel, sokan hivatástudatból, mások a biztonság miatt és akadtak, akik szakmai szempontból döntöttek az aláírás mellett.

Lehet-e nyitni húsvétkor - kérdezi az ATV. Gulyás erről csak annyit tud mondani, hogy a kormány a jövő héten értékeli az eddigi lezárások hatását, addig felelősséggel semmit nem tud nyilatkozni. Tavaly sikerült lebonyolítani az érettségit, remélik, hogy ez idén is így lesz, de hogy milyen formában, azt csak az akkori vírushelyzet tudja megmondani.

Gulyás Gergely elmondta, hogy már őt is beoltották, Szputnyikot kapott.

Szentkirályi Alexandra még nem került sorra.

A magyar védettségi igazolványra azért nem került fel, hogy ki milyen oltást kapott, mert erre nincs szükség. Az igazolványt egyébként a már az első oltást követően megkapják az érintettek, néhány héten belül küldik is őket.

Az Európai Néppártról is érkeztek kérdések, de Gulyás ezeket azzal hárította el, hogy most a járványhelyzettel vannak elfoglalva. Orbán Viktor Matteo Salvinivel és lengyelekkel is beszélt, mert szeretnének egy olyan új, jobboldali pártot, amely betölthetné az európai demokratikus jobboldal posztját. Semmilyen szélsőséges párttal nem fognak tárgyalni, de az olaszokkal és a lengyelekkel is kiváló a kapcsolat, valóban ebbe az irányba tapogatóznak - ismerte el a miniszter.

Az Európai Bíróságra jó eséllyel ma adja be a kormány a jogállamisági keresetet.

Az RTL Klub kérdésére Gulyás elmondta, hogy a hétvégén 196 ezer embert oltottak be. AstraZenecából a tervezett 74 ezerből 16 ezer embernek adták be az első adagot, a többieknek a héten pótolják. Ezért semmilyen vizsgálatra nincs szükség, "ez legyen a legnagyobb hiba" - tette hozzá.  

Született még egy nagyon fontos döntés: a kormány úgy határozott, hogy

minden kismama szülhet az általa választott orvosnál, ennek feltételeit az Emberi Erőforrások Minisztériumának kell kidolgoznia. Lehet majd ugyanannál a nőgyógyásznál igénybe venni a terhesgondozást is magánellátásban, akinél később állami kórházban szülni fognak.

Az ügy hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

Stressz, zokogás, Vadnyugat - Lehetetlen helyzetbe hozta a kismamákat az új egészségügyi törvény

Káoszt és bizonytalanságot hozott a szülészeteken az egészségügyi szolgálati jogviszonyról törvény: január első hetében rengeteg kismama csak az esedékes vizsgálatán tudta meg, hogy hiába fogadott orvost, végül csak az ügyeletesnél kell majd szülnie. Bár a kormány az összeférhetetlenségi szabályoknál a szülész-nőgyógyászokkal kivételezne, a járványhelyzet miatt a részletszabályok egyelőre nem jelentek meg.

Ferenc pápát tisztelettel várják Magyarországon, a katolikus egyházfő Orbán Viktor miniszterelnökkel és Áder János köztársasági elnökkel is fog találkozni.

A Johnson&Johnson oltáanyagából Magyarország 4 millió 363 ezer vakcinát kötött le, ha ma jóváhagyja alkalmazását az Európai Gyógyszerügynökség, akkor ebből is jön majd, de hogy mikor és első körben mennyi, az a gyártó kapacitásaitól függ majd. Ez az első vakcina, amiből csak egy adagra van szükség.

Ha valaki vezetékes számot regiszrált a vakcinainfón, akkor őt a háziorvos fogja keresni, nem pedig sms-ben értesítik. Ha szeretné utólag módosítani az adatait, az az [email protected] e-mail címen teheti meg - válaszolta az Infostart kérdésére Gulyás Gergely. Nekik mondta el azt is, hogy tudnak Magyarországon olyan emberről, aki az első oltás után megfertőződött és kórházba került, de eddig a magyarországi adatok is alátámasztják a különböz vakcinák hatékonysági adatait.

A gazdasági károkat a mostani szigorúbb lezárás is érinti, a kormány jelenlegi becslései szerint 0,1 százalékkal mérsékli a várt gazdasági növekedést hetente. Tervezik újabb képzések indítását is álláskeresőknek, de mivel a probléma döntően átmeneti, ha újraindul a szolgáltató szektor, egyik hétről a másikra rengeteg munkahely jön létre.

A hvg.hu kérdései következnek. Hogy áll a kórházi kapacitás - kérdeztük. Gulyás erre azt mondta, hogy ha szükséges, az OKFŐ dönt az átvezénylésekről, jelenleg 8329 beteg van kórházban, 911 van lélegeztetőgépen közülük. A szabad ágykapacitás jelenleg 13 244 ágy, a szabad lélegztetőgépkapacitás (ággyal együtt) pedig 1918. Minden előrejelzés szerint 10 ezer fölé is növekedhet a kórházban ellátandó betegek száma, de úgy látják, hogy jelenleg minden szervezett és tudják bővíteni a kapacitást. A magánegészségügyi szolgáltatók is be tudnak kapcsolódni, ha szükséges.

Mely területek kapnak kivételt az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény összeférhetetlenségi passzusa alól (hogy állami és magánellátásban nem lehet ugyanazt a beteget ellátni ugyanazzal a betegséggel egyazon orvosnak)? Gulyás szerint erről a kórházigazgató dönt, a rendelet pedig rugalmas.

A Telex kérdésére Gulyás azt mondta, hogy a jelenleg rendelkezésre álló 7000 oltópont elegendő, nem kell stadionokat megnyitni az oltásokhoz. Ha olyan helyzetbe kerülnénk, hogy jóval több oltóanyag érkezik, akkor természetese lehetne erről szó, de egyelőre nem így van.

Miért nem döntöttek előbb a szigorításokról - kérdezte a 444.hu. Gulyás szerint ők azonnal döntöttek a szigorításról, amint látták, hogy emelkednek a számok, miközben a "baloldal még nyitást követelt". A jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedésekről azonnal döntöttek - tette hozzá. A Nemzeti Népegészségügyi Központnak vidéki és budapesti bontása van a Covid-19 betegségben elhunytakról, más bontásról nem tud a miniszter.

Szenkirályi Alexandra a kérdések végén elmondta, hogy a március 15-ei nemzeti ünnepségek közül csak az ünnepélyes zászófelvonást tartják meg, erre reggel 8-kor kerül sor a Kossuth téren. A Kossuth-díj és a Széchenyi-díj átadását szintén későbbre halasztják, de a díjazottak névsorát március 15-én nyilvánosságra hozzák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Egyéves, mégis mindenkinél nagyobb a hatalma: így változott az életünk különleges jogrend alatt

A koronavírus-járvány nemcsak a mindennapjainkat, hanem a törvényeinket is megváltoztatta: pontosan ma egy éve, hogy a magyarok is tudják, milyen különleges jogrend alatt élni. A teljhatalmat az Orbán-kormány azonban nemcsak életek mentésére, hanem megkeserítésére is használta, nehéz lenne legalábbis máshogy magyarázni a különleges helyzetben meghozott törvényeik egy részét. A hibák és kapkodás mellett azonban természetesen akadtak jól meghozott intézkedések is.