szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Május 2-i nyitást tart reálisnak a püpöki tanács. Az istentiszteletek online közvetítése azonban utána is menni fog.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsa azt javasolja az evangélikus gyülekezeteknek, hogy május elején nyissák ki a templomokat. A püspökök tanácsa csütörtöki közleményében továbbra is fokozott óvatosságot és türelmet kér az egyház tagjaitól, és azt javasolja, hogy április végéig online módon tartsák istentiszteleteiket.

A templomok megnyitását a húsvét ünnepe utáni negyedik vasárnaptól, vagyis május 2-től tartják reálisnak, "de akkor is a bezárás előtti szigorú feltételek betartása mellett" – írták.

Ezek a feltételek a templom- és kézfertőtlenítés, minimum másfél méteres távolság megtartása, a kötelező maszkviselés, rövid istentiszteletek tartása kevés énekkel, egyelőre úrvacsora nélkül, lehetőség szerint regisztrációval – sorolták.

A püspökök azt is kérik, hogy a gyülekezetek a templomok nyitása után is közvetítsék az istentiszteleteket.

Magyarországi Református Egyház zsinatának elnökségi tanácsa szintén május 2-i nyitást kért a gyülekezetektől.

Május 2-án nyithatják ki a református templomokat

A református zsinati elnökség szerint eléggé javul a járványhelyzet ahhoz, hogy május első vasárnapján már be lehessen engedni embereket a templomokba.

Az evangélikus és a református templomokban március 8. óta nem tartanak nyilvános istentiszteleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!