szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szakszervezet szerint jogellenes lépésekre próbálják kényszeríteni a pedagógusokat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének XXIV. Kongresszusa elítéli a szülők és a pedagógusok megfélemlítését és fenyegetését – írja a pénteki nyilatkozatában az érdekképviselet.

A PDSZ a dokumentumban követeli az óvodák és alsó tagozatok további zárvatartását április 19-étől. Azt állítják, hogy azokat a pedagógusokat, akik a munka törvénykönyvének erre vonatkozó paragrafusa alapján megtagadják a jelenléti nevelést és oktatást, az intézményvezetők és fenntartók rendre retorzióval fenyegetik. Szerintük mindezt úgy, hogy tudják, hogy az óvodákban és iskolákban az egészséges és biztonságos munkakörülmények az EMMI által kiadott intézkedési terv szerint sem biztosíthatók.

A szakszervezet szerint jogellenes lépésekre próbálják kényszeríteni őket, például táppénzre vonulásra, illetve kirúgással is zsarolnak. A PDSZ azt is írja, hogy a pedagógusokat és a szülőket egyaránt fenyegetik a tanítási év meghosszabbításával is, amennyiben nem jelennek meg a gyermekek és tanulók jövő hétfőtől az intézményekben, „holott ez az intézkedés jogellenes volna, arra viszont alkalmas, hogy többeket félelmeik és lelkiismeretük ellenére meghátrálásra késztessenek.” Közleményükben kijelentették:

Jelenleg egyetlen dolog fontos az oktatásirányítás számára, hogy Orbán Viktornak demonstrálják: az intézmények nyitva lesznek, és abban gyermekek és közoktatási dolgozók tartózkodnak, akár az életük és egészségük veszélyeztetésével is.

A PDSZ a nyilatkozatban azt követeli, hogy a járványügyi adatok és az egészégügy helyzete alapján történjenek a közoktatási intézményekkel kapcsolatos döntések. Azt kérik a kormánytól, hogy hallgasson a PDSZ-re és az egészségügyben dolgozókra, a Magyar Orvosok Szakszervezetére.

A korai intézménynyitással ne veszélyeztesse a beoltatlan gyermekek és szüleik, valamint a közoktatásban dolgozó munkavállalók életét és egészségét, akiknek a védettsége még messze nem alakult ki.

– írják. Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy április 19-én, hétfőn nyitnak az óvodák és az általános iskola alsó tagozata, a felsők május 10-én nyílnak meg, ugyanakkor, amikor a középiskolák is.

Szerdán a Pedagógusok Szakszervezete is reagált Orbán Viktor bejelentésére. Egy felmérés szerint a szülők többsége nem tartja biztonságosnak az iskolák újranyitását.

Egy felmérés szerint a szülők többsége nem tartja biztonságosnak az iskolák újranyitását

A kutatás arra is rákérdezett, visszaengedi-e a szülő a gyermekét az iskolába április 19-én.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!