szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyomtatvánnyal toboroznak önkénteseket a 12 hónapos vizsgálatra.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

12 hónapos antitest-vizsgálatra keresnek olyan önkénteseket, akiket a kínai Sinopharm-féle vakcinával oltottak be – írja az mfor.hu. A vakcinahatékonyságot kutató országos kampányra a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában a lap szerint egy nyomtatvánnyal toboroznak a Sinopharm oltásra várakozók között.

A vizsgálatban való részvétel feltétele, hogy az első oltáskor ne álljon fenn SARS-CoV-2 fertőzöttség – írják. Az egy éves időtartam alatt 8 alkalommal vennének vért a beoltottaktól.

A tervek szerint minden Magyarországon használt oltóanyag hatékonyságát szeretnék felmérni – értesült az mfor.hu a Pécsi Tudományegyetemen –, de nem ők a kutatás szervezői. Úgy tudják, a vizsgálatot az Országos Onkológiai Intézet egyik vezetője irányítja. Az illetőhöz azonban egyelőre hiába fordultak kérdéseikkel.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után az operatív törzs levélben jelezte, hogy nem a kínai, hanem az összes Magyarországon alkalmazott vakcinára vonatkozóan indulnak kutatások.

„Mint a világ számos országa, természetesen Magyarország is végez kutatásokat a koronavírus kapcsán. Az Egészségügyi Tudományos Tanács és számos egészségügyi intézmény olyan programot indít, amelyben a következő hónapokban gyógyult koronavírusos betegek celluláris immunválaszát fogják kutatni, és a hazánkban alkalmazott mindegyik fajta vakcinával oltottakra is kiterjed a kutatás” - írták.

Korábban a HVG is arról értesült, hogy egyetemi körökben már folynak vizsgálatok a Covid–19 elleni oltások eredményességéről, ám szigorúan zárt ajtók mögött, nyilatkozattételi tilalom alatt.

A titkolózás miatt nem csoda, hogy egyre többen élnek a hazai laboratóriumok ajánlataival, és az oltás után teszteltetik magukat. Ám magánúton azért is nehéz felmérni a védettséget, mert nem mindegy, melyik antitestet vizsgálják, ráadásul az immunrendszer több módon is védekezik. A védettség szisztematikus méréséről azonban a járványkezelés egyik legfőbb tudományos arca, Merkely Béla rektor is csak annyit mondott, hogy a Semmelweis Egyetem az ősszel kezdeményezi az antitestek kimutatására irányuló vizsgálatot.

Titkolózik a kormány, de talán nem is érdekli, mennyire hatásosak a vakcinák

Ha az Orbán-kormánynak a propagandánál fontosabbak lennének a hitelességet és megbízhatóságot jelentő számok és adatfeldolgozások, tisztázni lehetne az oltások hatásosságát és javítani a covidos betegek intenzív ellátásának eredményeit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!