szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A megkérdezettek 90 százaléka ellenzi a Fudan egyetem létesítésére tervezett magyar hitelfelvételt.

A Fudan-botrány
Nagy port kavart Magyarországon az Orbán-kormány bejelentése, miszerint Budapesten nyit campust a kínai Fudan Egyetem. Az egyetem - amely okiratában deklarálta a kínai kommunista párt szolgálatát - a tervezett Diákváros területén kapna helyet, de nem csak ez okozott felháborodást, hanem a beruházás több mint 500 milliárd forintos költsége is. A Fudan-ügy fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A budapestiek döntő többsége nem ért egyet a fővárosban létesítendő kínai egyetem gondolatával – derült ki az Opinio Intézet által készített reprezentatív kutatásból. Az Euronews cikke szerint 473 a kérdésekre 18–59 év közötti, okostelefonnal rendelkező budapesti lakosok válaszoltak.

A felmérés szerint a férfiak 84, míg a nők 68 százaléka hallott már arról, hogy a kínai Fudan egyetem a magyar fővárosban létesítene kampuszt. Az is kiderült, hogy több mint 90 százalékuk ellenzi azt, hogy az egyetem létesítésére a magyar kormány 500 milliárdos hitelt venne fel Kínától.

A Diákváros kontra Fudan kérdésben 91 százalék válaszolta, hogy a magyar diákokat kiszolgáló intézményt kell előtérbe helyezni a kínai egyetemmel szemben – olvasható a cikkben.

Április elején a Direkt36 a birtokába jutott dokumentumok alapján megírta, hogy a Budapest–Belgrád vasúthoz hasonló üzletre készül Kína és Magyarország. Az is kiderült, hogy az intézmény nagyjából 500 milliárd forintba kerülhet, a beruházást pedig kínai óriáshitelből, kínai kivitelezővel valósíthatják meg.

Az elmúlt hetekben komoly vita alakult ki a kormány és a főváros között, miután kiderült, hogy a Fudan campusát a Diákváros területének egy részén tervezik megépíteni. Karácsony Gergely főpolgármester korábban jelezte, hogy „egyetlen négyzetmétert sem hagyunk elvenni a Budapesti Diákváros és a Budapesti Nagyerdő területéből”, az érintett IX. kerület polgármestere, Baranyi Krisztina pedig helyi népszavazást kezdeményez az ügyben.

Szerdán azonban megjelent egy kormányhatározat, ami szerint önkormányzati telkek nélkül akarja elhelyezni a kormány a kínai egyetemet.

Önkormányzati telkek nélkül akarja elhelyezni a kormány a kínai egyetemet

Ha önkormányzati tulajdonban lévő telkeket nem érint a program, az új helyzetet jelent, de a kormányhatározatból nem derül ki, hogy ennek érdekében hogyan rajzolják át a térképet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!