szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az érettségizőket a teraszon elfogyasztható sörrel igyekezett motiválni a köznevelésért felelős államtitkár.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatón tartott beszámolója szerint országszerte rendben zajlottak le az érettségi vizsgák. A legtöbb érettségizőt megmozgató vizsganapok már lezajlottak, szinte 100 százalékos részvétel mellett. Mint elmondta, a diákok fegyelmezettsége miatt szinte biztos abban, hogy nem alakultak ki fertőző gócpontok. „Szépen haladunk, lassan minket is vár egy sör a teraszon” – mondta, rácsatlakozva Orbán Viktor korábbi mondatára.

Elmondása szerint ezen a héten az óvodásoknak a 75, az iskolásoknak pedig a 85 százaléka járt be, és felhívta a figyelmet arra, hogy a tanévből hátralévő öt hétben újraindul a hagyományos jelenléti oktatás. Arra kérte az intézmények vezetőit, hogy kezeljék rugalmasan a diákok hiányzásait.

A felsőoktatási intézményekről szólva elmondta: a tanév hátralévő részében a rektorok döntenek a gyakorlati képzések és vizsgák rendjéről.

Azt is közölte, hogy az iskolákban a tanév végéig osztályonként csak egynapos, vagy többször egynapos kirándulást lehet szervezni, ottalvóst nem. A nyári táborokról később hoz döntést a kormány, a ballagások pótolhatók lesznek, ahogy az évzárók is.

Az államtitkár minden 16–18 közötti fiatalt arra kért, hogy regisztráljon az oltásért a péntek éjféli határidőig. „No vakcina, no party” – váltott végül nagyon fiatalosra Maruzsa.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, továbbra is javulnak a magyar járványadatok, csökken a kórházban ápoltak száma is. Ezzel együtt arra hívta fel a figyelmet, hogy senki ne hagyja ki a védőoltás második adagját.

Az újrainduló kórházi ellátások rendszeréről is szó esett: a védettségi igazolvány birtokában már igénybe vehetők a rehabilitációs és elektív ellátások, ezeknek a helyszíne és a személyzete is teljesen el lesz különítve a koronavírust kezelő osztályoktól. Ha valaki nem rendelkezik ilyen okmánnyal, akkor negatív PCR-tesztre van szüksége 48 órával a beavatkozás előtt, annak napján pedig egy negatív antigéntesztre is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!