szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A független országgyűlési képviselő szerint sok esetben már most is régóta késnek a beavatkozások, de a tesztek fizetőssé tételével félő, hogy további csúszás várható.

„Alapjogsértőnek tartom a műtétre várók fizetős tesztelését, ezért ombudsmanhoz fordultam az ügyben! Fatális következményekkel járhat kvázi fizetőssé tenni a tb-ellátáson belül végzett műtéteket bárki számára is” – írta Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a Facebookon.

A Telex.hu írta meg korábban, hogy magának kell kifizetnie a PCR-tesztet annak a páciensnek, aki oltás nélkül menne halasztható műtétre. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma akkor azt közölte a lappal, hogy akinek van védettségi igazványa, annak nem szükséges tesztet végeztetnie. De azoknak sem kell a zsebükbe nyúlniuk, akiket egészségi állapotuk miatt nem lehetett beoltani.

Szél azzal folytatja a témában íródott (keddi) bejegyzését, hogy „sok esetben amúgy is régóta késik a beavatkozás, de ha most még tovább halogatják, mert nem tudják kifizetni a több tízezer forintos teszteket, az az egészségi állapot újabb romlását okozhatja”.

Ráadásul több százezren is lehetnek azok a hátrányos helyzetű településen élők, akik nem is kapnak megfelelő felvilágosítást és technikai segítséget az oltásra való jelentkezéshez. Nem segíteni kellene inkább ott?”

– tette fel a kérdést a politikus.

Szél Bernadett arra is kitért, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos az egynapos beavatkozások februári újraindulásakor még úgy nyilatkozott, hogy mivel a beavatkozás előtt a páciensnek előírt PCR-teszt járványvédelmi szempontból létfontosságú, nehogy bevigye az intézménybe a fertőzést, ezért a teszt ingyenes.

„Nem sarcolni kell, hanem segíteni” – zárta a bejegyzést Szél Bernadett.

Több ezren várnak csípőprotézisre és gerincműtétekre

Kapacitáshiány miatt várhatóan továbbra is csak a legsürgősebb eseteket fogadhatják a szakrendelők és a kórházak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!