szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Letartóztatták azt a három férfit, akiket a volt MTK-s futballista, Katzenbach Imre megölésével kapcsolatban fogtak el a hét elején. A Fővárosi Főügyészség beszámolt arról is, hogy mivel gyanúsítják őket, hogyan követték el a gyilkosságot, és mik voltak a bűntett előzményei.

Egy hónapra, június 13-ig rendelte el a a Budai Központi Kerületi Bíróság annak a három férfinak a letartóztatását, akiket a hét elején fogtak el a rendőrök Katzenbach Imre, az MTK egykori labdarúgójának megölése miatt.

A három gyanúsítottról korábban megírtuk, hogy egyikük az újpesti alvilág egyik ikonikus figurája, másikuk pedig a rapper Curtis testvére, aki korábban világsztárokat kísért testőrként Magyarországon:

Curtis gyanúsított bátyja korábban világsztárokat kísért testőrként

A rapper Curtis testvérét, Sz. Lajost két társával együtt fogta el a TEK Katzenbach Imre meggyilkolása ügyében.

A Fővárosi Főügyészség közleményében részletezte, mivel gyanúsítják a letartóztatott férfiakat.

Eszerint “a sértett egy olyan cég ügyvezetője volt, amelyet egy másik vállalkozás vezetői azért hoztak létre, hogy az előbbi szervezet fiktív számlákat állítson ki számukra. A sértett által vezetett, de ténylegesen az alapítók irányítása alatt álló cégek számlájáról 2009 áprilisában az előbbi több mint félmilliárd forintot felvett, majd külföldre távozott. Az alapítók egy ismerősüket azzal bízták meg, hogy kerítse elő a későbbi sértettet, és hozza őt haza, Magyarországra.

Mire a sértettet megtalálták és hazahozták, addigra már felélte a pénz nagyobb részét.”

A gyanú szerint az érintett cégvezetők ezután adtak megbízást a sértettet hazahozó ismerősüknek, hogy ölesse őt meg, mivel attól tartottak, hogy a cégükkel szemben már megindult büntetőeljárás során a sértett terhelő vallomást tehet ellenük.

Az ismerős ezután “egy régi barátját és vadásztársát bízta meg a végrehajtással”, aki cserébe azt kérte, “hogy élete végéig ingyen vadászhasson a megbízójához köthető területen, továbbá 3 millió forintot is kért a cselekményben részt vevő társa számára.

A gyanú szerint Katzenbachot háromszor verték fejbe, majd

a már előre kiásott gödörbe helyezték, és a testét földdel befedték.

A sértettet 2015. augusztus 31-én – 2009. október 15-i hatállyal – nyilvánították holtnak, maradványait 2020. október 22-én találták meg a nyomozók.

Az ügyészség szerint az őrizetbe vettek közül kettőt “társtettesként, előre kitervelten és nyereségvágyból elkövetett emberölés, míg harmadik társukat “felbujtóként, előre kitervelten és aljas indokból elkövetett emberöléssel” gyanúsítják, amit tíztől húsz évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető.

Az ügyészség azért kezdeményezte a három férfi letartóztatását, mert ugyan rendezett életet élnek, de úgy ítélték meg, hogy fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, és a bizonyítás akadályozása.

Az ügyészség szerint a gyanúsítottak büntetlen előéletűek, igaz, egyikük ellen folyamatban van egy eljárás zaklatás miatt.

A Telexnek nyilatkozott Zamecsnik Tamás, két gyanúsított, Sz. Lajos és L. László védője, aki szerint a harmadik gyanúsított H. Attila eddigi öt vallomása tele van ellentmondásokkal, saját ügyfelei pedig nem tettek vallomást, és panasszal éltek a gyanúsítás ellen.

Katzenbach Imre az MTK volt labdarúgója 2009-ben tűnt el budapesti otthonából, a rendőrség tavaly októberben Baranyajenőnél találta meg a holttestét. A nyomozás során kiderült, hogy megölték. Katzenbach eltűnésekor az Eclipse-ügy egyik gyanúsítottja volt. A busás állami informatikai megrendeléseket elnyerő Eclipse Zrt. ügyében érintett cégek fiktív számlákkal csalták el az áfát, amiből több mint egymilliárd forintnyit nem fizettek be. Katzenbach az akkori gyanú szerint strómanként működött közre az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!