szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök-helyettes szerint Magyarország kétoldalú megállapodásokra törekszik a vakcinák elfogadásáról.

Minden magyar megkaphatja az oltást és a magyar védettségi igazolványt is – mondta az MTI szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyarország Barátai Alapítvány hétfői, online konferenciáján.

Semjén szerint Magyarország kétoldalú megállapodásokra törekszik a vakcinák elfogadásáról,

de ha valamelyik ország nem fogadja el a magyar oltásokat, Magyarország nem ismeri el egyoldalúan az adott országban beadott oltásokat, mert ez a szuverenitás feladása lenne”.

Arról ugyanakkor semmit nem mondott Semjén, hogy mi a helyzet akkor, ha az adott ország kizárólag nyugati, az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákat használ, és az uniós vakcinaútlevél is megvalósul.

A miniszterelnök-helyettes mindenesetre hozzáfűzte, hogy a kétoldalúság jogos elvárás, mert „Magyarország csak hatékony oltóanyaggal oltott”.

Németország korábban azt közölte, hogy az ottani karanténkötelezettség alól csak az EU-ban engedélyezett vakcinákkal oltottak kapnak felmentést. Horvátországba szintén nem lehet csak a magyar védettségi igazolvánnyal bejutni: a főkonzuli szolgálat legutolsó tájékoztatása szerint a plasztikkártyán túl az orvos által adott, papíralapú oltási igazolványt is fel kell mutatni, „amelyen mindkét oltási dátum szerepel”. Ausztria pedig most közölte, hogy szerdától a kínai Sinopharm vakcináját is elfogadják, de az orosz Szputnyik V-t egyelőre nem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!