szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eddig az Európai Uniónak nyolc tagállama vette át valamilyen formában a magyar példát, vagyis azt, hogy a tehetség támogatásának hálózatos rendszerét kell kialakítani az országban ahhoz, hogy hatékonnyá váljon.

Magyarország immár jó példának számít az Európai Unióban a tehetséggondozás szempontjából - mondta Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke csütörtökön a Magyar Géniusz Program évzáró sajtótájékoztatóján a fővárosban. A professzor elmondta: eddig az Európai Uniónak nyolc tagállama vette át valamilyen formában a magyar példát, vagyis azt, hogy a tehetség támogatásának hálózatos rendszerét kell kialakítani az országban ahhoz, hogy hatékonnyá váljon.

Mint kifejtette, a Magyar Géniusz Program immár második éve működik, és az egész Kárpát-medencére kihat; egy nagyon széles közösséget - több 10 ezer embert - megmozgató kezdeményezés. A képzésekre, amelyek elsősorban pedagógusoknak szólnak, eddig 10 ezren jelentkeztek. A programban résztvevőket a tehetség felismerésére és kezelésére tanították - fűzte hozzá. Azon a diákok - 5 és 35 év közötti tehetségek - száma, akik valamilyen formában kapcsolatba kerültek a programmal, több mint 100 ezer. 

Az országban egyébként 200 olyan program indult, amely a Magyar Géniusz támogatását élvezi; országosan ma már 350 úgynevezett tehetségpont működik, ahol a fiatalok segítséget kaphatnak tehetségük felismeréséhez és kibontásához. Ezek elsősorban oktatási intézmények, de van közöttük cukrászműhely, sakk-klub és javító-nevelő intézet is. "A tehetséggondozás nem kampányfeladat, itt egy ember sorsáról van szó, egy pályát jelent, amely több évtizedben mérhető, ezért örülünk, hogy a nemzeti tehetségprogram 2028-ig szól" - mondta. 

A Magyar Géniusz Program 2011-ben fejeződik be, de a remények szerint a kormány elfogadja ennek folytatását Tehetség Hidak néven. A jövőre kezdődő magyar EU-elnökség nagyon jó esélyt ad arra, hogy ezt a gondolatot tovább terjesszék; az oktatásért felelős államtitkárságnak az egyik kiemelt programja a féléves magyar elnökség idejére éppen a tehetséggondozás - mondta Csermely Péter.

Hogy van-e értelme matekot tanulni? Most például életeket menthet egy új algoritmus

Hogy van-e értelme matekot tanulni? Most például életeket menthet egy új algoritmus

Rekordot döntött az egy nap alatt regisztrált új esetek száma Brazíliában

Rekordot döntött az egy nap alatt regisztrált új esetek száma Brazíliában

A nemzeti sokszínűség nem veszélyforrás, hanem erőforrás - üzeni a Fidesz Trianon 100. évfordulóján

A nemzeti sokszínűség nem veszélyforrás, hanem erőforrás - üzeni a Fidesz Trianon 100. évfordulóján